Scandalul diplomelor de la Universitatea Spiru Haret continuă. Ordonanţa de urgenţă, care trebuia să facă pace între mii de absolvenţi şi Ministerul Educaţiei, îi lasă pe magistraţi să hotărască dacă primesc diplome sau nu.
Textul legii este interpretabil şi nu stabileşte clar promoţiile care trebuie să intre în legalitate. După lege, peste o lună Universitatea şi Ministerul ar trebui să elibereze primele diplome.
Au trecut şase ani de când absolvenţii de la Universitatea Spiru Haret aşteaptă să-şi ridice diplomele. Au plătit taxe de şcolarizare, au fost la cursuri, dar la sfârşit Ministerul Educaţiei nu a vrut să le recunoască studiile.
Iar coşmarul părea să fi luat sfârşit prin Ordonanta de Urgenţă publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii august.
Însă problema tot nu a fost clarificată, dimpotrivă. Textul este interpretabil, potrivit avocaţilor care s-au specializat în ultimii ani în problemele dintre absolvenţi, universitate şi stat.
Explicaţia oficială este că uneori se mai pot produce greşeli şi la case mai mari.
Ministerul Educatiei a pierdut pana acum peste 7.400 de procese. Trebuie să elibereze peste 18 mii de diplome. Alte peste 2.300 de procese sunt în derulare, iar 45 de mii de absolvenţii trebuie să primească documentele.
Pentru că nu a recunoscut studiile şi nu a eliberat diplomele, Ministerul Eduacaţiei a plătit până acum 1.700.000 de lei cheltuieli de judecată şi despăgubiri.