Parada de Ziua Naţională a iscat controverse nu doar pe tema neinvitării unor politicieni. Mai multe voci se plâng că măsurile de securitate impuse de SPP au fost prea drastice, fiind, de altfel, primul an când de securitatea de la paradă s-a ocupat SPP.
Actriţa Maia Morgenstern s-a plâns că nu a mai putut ajunge în tribuna oficială, deşi avea invitaţie, fiindcă n-a înţeles pe unde trebuie să intre iar SPP-iştii au fost de neîndupelcat iar PSD-iştii spun că parada s-a oprit la Arcul de Triumf şi n-a mai continuat până în Piaţa Victoriei, ca să nu treacă prin faţa sediului PSD.
Cei 3.000 de militari care au defilat pe sub Arcul de Triumf au evitat să mai defileze pe Bulevardul Kiseleff, până la sediul Guvernului, pentru a evita trecerea prin fața sediului PSD, care se află pe acest bulevard important, fapt nemaintâlnit până în acest an.
De asemenea, zecii de mii de români, cu copii în brațe, de mână sau în cărucioare au fost văduviți să vadă Parada de la Arcul de Triumf, controlalele fiind stricte în apropierea zonei zero. Nimeni nu avea acces lângă Arcul de Triumf dacă nu trecea cel puțin printr-un control strict, corporal, din partea organelor de ordine. Foarte mulți membrii ai serviciilor speciale, atât în zona zero, dar și amestecați printre masa de români.
Încă un amănunt de luat în seamă: În afară de președintele Klaus Iohannis, nicio altă personalitate nu a mai depus vreo coroană la Arcul de Triumf.
Actriţa Maia Morgenstern a povestit, pe contul de Facebook, despre cum a fost tratată de SPP, deşi avea o invitaţie oficială la parada de pe 1 decembrie. Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naţionale anunţase că regulile de acces la tribuna oficială vor fi foarte stricte din motive de securitate.
Dialogul povestit de Maia: "Nu se intra pe aici! Mai încolo, mai în spate... Bine, dar eu. eu. invitaţie.oficială. bâigui eu sub privirile compătimitoare ale fiicei mele adolescente. haideţi, mai repede, vă rugăm, treceţi. Pe aici nu se poate intra - nu s-au lăsat înduplecaţi păzitorii. Am înţeles. Am privit parada de lângă gard".
La rândul său, Liviu Dragnea a criticat modul cum s-a desfăşurat activitatea SPP-ului. „La şedinţa de organizare care a avut loc, unde a fost invitată şi Primăria, SPP-ul a spus că au informaţii că în jurul meu şi al lui Gabi Firea vor fi o mie de oameni aduşi de la Voluntari, care vor fi pregătiţi cu bâte şi să producă ambuscade. Lângă la noi era un domn de la Bistriţa-Năsăud care cânta foarte frumos, care este artist, nişte copii, nişte mame şi nişte oameni obişnuiţi. N-a fost niciun fel de aranjament. Dar, pentru prima dată de Ziua Naţională, nu s-a mai aplaudat când a trecut parada militară. Şi noi am întrebat la un moment dat ce se întâmplă. Mi-a spus o doamnă: Mi-e frică să şi aplaud. Cu toţii am auzit că ne filmează, că ne filează, că aşa a zis SPP-ul- că vor fi filmaţi toţi care stau în jurul nostru, vor fi filaţi, vor fi înregistraţi. "La 11 fără un sfert, deci cu 15 minute înainte de începerea paradei, am primit mai multe mesaje că mă caută şi pe mine instituţiile statului care se ocupă cu protecţia demnitarilor şi îl căutau şi pe dl. preşedinte, că au realizat că şi noi ar trebui să fim fim protejaţi, nu doar cei din tribună. Şi am spus că nu am nevoie de nicio protecţie, ce să ni se întâmple printre nişte copii, printre tineri, printre oameni veniţi din toată ţara? Dar la 11 fără un sfert erau daţi în urmărire generală dl. preşedinte Liviu Dragnea, dl. preşedinte al Senatului, primarul general, că au realizat că, totuşi, noi, fiind printre oameni, beneficiem de aceleaşi drepturi ca şi cei din tribună. Dar uitaseră, şi-au adus aminte la 11 fără un sfert. Bineînţeles că nu am avut nevoie de nimic”, a povestit liderul PSD.