Întreaga dispută are loc într-un context deja tensionat. Odată cu eliminarea cotelor la lapte începând cu 1 aprilie, pe piaţa românească a laptelui se aşteaptă un aflux de produse de import, care ar înnăbuşi afacerile producătorilor locali.
Cererea procesatorilor de reducere a TVA la 9 la sută şi pentru lapte i-a pus pe jar pe fermieri. Producătorii susţin că nu sunt de acord cu această măsură, despre care spun că le-ar aduce pierderi uriaşe.
Singura condiţie în care fermierii ar fi de acord cu reducerea TVA ar fi ca aceasta să se aplice doar în cazul procesatorilor.
Procesatorii, în schimb, susţin că situaţia industriei este deja critică. La începutul anului trecut, în România funcţionau 183 de fabrici autorizate sanitar - veterinar. Numărul acestora a scăzut la 152 până la 1 aprilie 2014, iar la finalul anului, mai funcţionau doar 130. Astfel, deşi fermierii nu sunt de acord cu măsura, procesatorii susţin că reducerea TVA pentru toată filiera ar fi singura soluţie de ieşire din impas.
Iar competiţia va fi şi mai acerbă de la 1 aprilie, odată cu eliminarea cotelor la lapte, când piaţa va fi suprasaturată de produse din import.
Ministerul Finanţelor a decis reducerea TVA-ului la 9 la sută pentru produsele din carne,peşte, fucte şi legume de la 1 ianuarie 2016.