Antena 3 CNN Actualitate Scandal la procesul Tender-Iancu. Ce a declarat avocatul lui Tender la Sinteza Zilei

Scandal la procesul Tender-Iancu. Ce a declarat avocatul lui Tender la Sinteza Zilei

2 minute de citit Publicat la 23:45 04 Iun 2015 Modificat la 23:45 04 Iun 2015
tender.jpg
Foto: Intact Images
A fost scandal la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă un nou termen în dosarul "Rafo-Carom", în care Ovidiu Tender şi Marian Iancu sunt acuzaţi că au prejudiciat compania cu 1.400 de miliarde de lei vechi. Cei doi i-au recuzat pe magistraţi, iar Marian Iancu a fost dat afară din sala de judecată pentru că era recalcitrant.

Avocatul lui Ovidiu Tender, Philippe Fitzpatrick Onimus, a declarat, într-o intervenţie telefonică în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, că a descoperit mai multe încălcări ale drepturilor omului în cadrul procesului. „Cel mai surprinzător a fost că numai 20 de minute au fost alocate fiecărui avocat al apărării pentru a pleda. Trebuie să ştiţi că cercetarea a durat 10 ani şi dosarul are zeci de mii de pagini”, a precizat avocatul.

Scandal la Curtea de Apel Bucureşti

Scandalul a început după ce Marian Iancu a cerut recuzarea completului de judecată, pe motiv că nu s-a putut apăra, deoarece a fost citat prea târziu. Iancu l-a acuzat pe procurorul DIICOT că, la indicaţiile Alinei Bica, fosta şefă a instituţiei, ar fi ascuns probe care l-ar fi incriminat Ovidiu Tender. Judecătorii au refuzat să-i dea cuvântul, însă Iancu a continuat să vocifereze din boxa acuzaţilor. În cele din urmă, Iancu a fost dat afara din sala de judecată. Marian Iancu a fost readus în boxa acuzaţilor după ore bune. A spus judecătorului că speră să fie judecat corect.

Şi Ovidiu Tender a cerut recuzarea completului de judecată. Acesta a invocat faptul că magistratul Alexandru Mihalcea avea deja o părere formată în acest caz, pentru că el a dat sentinţa şi în dosarul "Rafo 1". Avocaţii inculpaţilor au fost nemulţumiţi şi că la termernul de miercuri judecătorul Mihalcea a ţinut audierile până după miezul nopţii. Până la urmă, tot el a fost cel care şi-a respins propria sa recuzare.

Juriştii vorbesc despre o anomalie pentru că judecătoarea Camelia Bogdan, colega judecătorului Mihalcea din dosarul "Rafo 1", a fost revocată tocmai pe motivul invocat de avocaţi: avea o părere formată despre caz. Camelia Bogdan are şi o plângere penală din partea lui Marian Iancu, care acuză instanţa ce a decis condamnarea sa la 12 ani că nu a ţinut cont de expertizele efectuate de specialişti şi a stabilit un prejudiciu pe baza unor rapoarte incomplete şi nelegale.

Tender şi Iancu au fost trimişi în judecată, în 2006, de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, iar în 2014, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Tender la 11 ani şi patru luni închisoare. Marian Iancu a primit 13 ani şi opt luni de detenţie. Acum judecătorii se grăbesc pentru că pe 9 iunie fapta de înşelăciune se prescrie în cazul lui Ovidiu Tender.

Procurorul cere însă pedepse maxime, confiscarea unor sume mari de bani şi sechestru pe bunuri pentru recuperarea prejudiciului.

×
x close