
Scandal uriaş izbucnit în comuna Păulești, județul Satu Mare. Construirea noii biserici din localitate i-a revoltat pe credincioşi, iar asta pentru că li s-au cerut sume uriaşe pentru ridicarea noului lăcaș de cult. Sumele solicitate sunt de: 1.500 de lei pe familie, 750 de lei pentru persoanele singure și 5.000 de lei pentru cei care dețin societăți comerciale în localitate. Preotul paroh și episcopia spun însă că taxa este benevolă.
Preotul paroh din Păulești spune că biserica în care slujeşte acum a devenit neîncăpătoare și e nevoie de construcţia unei noi biserici, mai mari. Enoriașii sunt revoltați, chiar dacă unii au dat deja banii ceruţi pentru construcţia noului lăcaş de cult.
Localnică: „Nu, nu e corect, pentru că nu avem salariile. Pentru 2.300 de lei să lucrezi o lună de zile, să plătești facturi la lumină, energie și să mai trăiești nu poți. E prea mult.”
Localnic: „Sunt mulți care au o pensie mică și nu își permit.”
Localnic: „Foarte mult. Nu mi-a dat mie nimeni să-mi fac apartament, să-mi fac ce-mi trebuie, să am o casă. Nu mi-a dat nici primăria, nici biserica, nimeni. Eu, pentru banii mei, lucrez trei schimburi.”
Parohul susține însă că nu e vorba despre o taxă impusă.
Andreescu Alin, paroh, biserica din Păulești: „Nu este impus nimic și atâta tot. Eu am propus, practic, propunerea mea a fost, mai multe ori, hai să lăsăm oamenii să dea fiecare cât dorește. Oamenii din sat s-au organizat pentru colectarea de fonduri.”
Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului îi liniștește pe enoriașii nemulțumiți şi spune că fiecare poate dona în funcţie de posibilităţi.
Andrei Pop, purtător de cuvânt, Episcopia Maramureșului și Sătmarului: „Nu e vorba de o taxă. O taxă, când e stabilită, se impune. E vorba de o contribuție benevolă a credincioșilor pentru biserică. Dacă plătește mai puțin nu se întâmplă nimic, dacă nu plătește deloc nu se întâmplă absolut nimic.”
Nu este singura situaţie de acest gen. Multe dintre bisericile din ţară s-au construit din donaţii ale credincioşilor.