Imediat ce site-ul militaire.gr i-a atribuit şefului pompierilor români afirmaţia că „focul putea fi stins într-o zi, dar parcă cineva nu a vrut”, opinia publică din Grecia s-a scandalizat.
Miercuri, şeful diviziei de pompieri romani aflaţi în statul elen a trimis o scrisoare deschisă ministrului adjunct și secretarului general pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias și, respectiv, Vassilis Papageorgiou, în care dezminte ca ar fi spus asa ceva, notează presa elenă.
Colonelul Florin Pop și-a exprimat regretul pentru mesajele eronate publicate de militaire.gr, pe 10 august, subliniind că totul este o „minciună uriașă" care afectează buna cooperare și eforturile comune în lichidarea incendiilor.
Totul a început cu un interviu acordat respectivului site, numai că ceea ce a ajuns la opinia publică nu are nicio legătură cu declaraţiile făcute. Colonelul Florin Pop a ţinut să precizeze că în timpul interviului a fost însoţit şi de alţi colegi români care pot confirma cele spuse.
În scrisoarea menţionată, ofiţerul român demontează rând pe rând capete de acuzare ce i-au fost aduse pe nedrept şi care au creat un curent nefavorabil în rândul opiniei publice elene.
"Devoţiunea pompierilor greci nu poate fi pusă la îndoială"
„Eu și colegii mei nu am spus că focurile care s-au dezvoltat în regiunea în care operam, sub coordonarea unui ofiţer grec, ar putea fi stinse într-o singură zi.”, a dezminţit din start ofiţerul român. „Misiunea noastră este să reducem și să eliminăm incendiile forestiere, prevenirea lor neintrând în competenţa noastră.”, se mai arată în scrisoarea semnată de col. Florin Pop.
Acesta a ţinut să precizeze că până acum, colaborarea cu pompierii greci a fost foarte bună, iar devoţiunea colegilor eleni în lupta cu flăcările nu poate fi pusă la îndoială.
„Suntem aici pentru a sprijini autoritățile elene și pompierii greci în aceste momente grele cu care se confruntă. Mecanismul de protecție civilă al UE înseamnă solidaritate și sprijinirea țărilor afectate în vremuri dificile”, se mai arată în documentul citat.
Un alt neadevăr pe care col. Florin Pop îl infirmă în scrisoarea adresată lui Nikos Hardalias, privește viralizarea unor postări de pe Facebook în care pompierii români ar fi cerut ca "focul să fie stins cu foc".
„Folosim metode similare cu Grecia atunci când stingem incendiile din România, iar metoda foc cu foc este utilizată în țara noastră doar ca ultimă soluție, în aproape toate cazurile nefiind recomandată”.
Puteţi citi AICI scrisoarea integrală, redactată în limba engleză
A patra zi de intervenţie a pompierilor români în Grecia
Pompierii români detaşaţi în Grecia se află, astăzi, în cea de-a patra zi de intervenţie în insula Evia, acolo unde continuă să lupte cu flăcările uriaşe care au făcut ravagii.
"În cea de-a patra zi, acțiunile de stingere a incendiilor vor continua cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă, în zona Spathari. Totodată, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.
Reamintim faptul că autoritățile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, aceștia fiind responsabili de configurarea planului de intervenție, gruparea numerică a forțelor și efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acționa în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetație.
În mod permanent se menține legătura cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români și moldoveni.
Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Pompierii români care ajută la stingerea incendiilor din Grecia vor fi cazaţi gratuit în Thassos vara viitoare