Antena 3 CNN Actualitate "Satul Olimpic". Rromii izolaţi în 4 grajduri

"Satul Olimpic". Rromii izolaţi în 4 grajduri

"Satul Olimpic". Rromii izolaţi în 4 grajduri
02 Iun 2007   •   15:54

Primarul oraşului Roman a găsit soluţia pentru rromii care îl supără prea tare: îi mută în grajduri. Acesta este un primar care vorbeşte de reintegrare socială în timp ce sute de copiii de rromi mănâncă doar o coajă de pâine uscată zilnic, nu se spală, pentru că nu au apă şi nu merg la şcoală, pentru că sunt respinşi. Acesta este Satul Olimpic unde stau acum rromii: 4 grajduri, departe de oraş. Denumirea satului le-au dat-o oamenii de la primărie. Primarul din Roman se jură că nu e vorba de segregare. ?Asta a fost decizia consiliului local de la acea etapă!?, declara acesta.

Grajdurile au fost refăcute acum şase ani. Nu există apă curentă, WC-urile au fost distruse, liniile electrice au fost tăiate iar oamenii sunt nevoiţi sa folosească lumânări sau candele. Chiria de la grajduri e similară cu cea din oraş. Într-un bloc cu termopane, unde ai baie în casă, apă curentă, gresie, termopan... ca blocul de unde au fost mutaţi rromii acum şase ani.

Sunt sute de copii care trăiesc aici. Au păduchi şi profesorii nu-i mai primesc la ore. ?Chiar şi doamna învăţătoare mi-a spus că copiii sunt mai retraşi, pentru că nu sunt îngrijiţi?, declara un locuitor din zonă. Nu e familie să nu aibă cel puţin trei copii. Marea majoritate au câte şase. Puţini părinţi au un loc de muncă, unii cântă la acordeon pentru a face rost de mâncare pentru copii. Cei mai mulţi se plâng că sunt amestecaţi cu răufăcătorii, răuplatnicii şi cu cei care nu înţeleg la ce ajută apa şi săpunul.

De rromii scoşi la marginea oraşului şi ţinuţi în grajduri nu se ocupă nimeni. Abia acum au fost vizaţi de un program guvernamental, cu fonduri Phare. Sunt 800 de familii, peste 2.000 de suflete pe care nimeni nu le-a educat. Şi toată lumea se miră că nu se comportă civilizat.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close