Antena 3 CNN Actualitate Satelitul ERS-2 se va prăbuși miercuri pe Pământ. Riscul la care suntem expuși

Satelitul ERS-2 se va prăbuși miercuri pe Pământ. Riscul la care suntem expuși

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 18:33 19 Feb 2024 Modificat la 18:33 19 Feb 2024
satelit
Satelitul ERS-2 se va prăbuși miercuri pe Pământ. Riscul la care suntem expuși Sursa foto: Facebook | ESA - European Space Agency

Satelitul ERS-2 cu o greutate de 2,3 tone, va intra în atmosfera terestră miercuri la ora 11:14 GMT, cu o marjă de eroare de +/- 15 ore, conform Centrului European de Operațiuni Spațiale (ESOC) al ESA.

Marja redusă este explicată de faptul că satelitul se prăbușește în mod natural, nefiind dirijat în vreun fel. Henri Laur de la Direcția de Observare a Pământului din cadrul ESA a declarat că se estimează că "cel mai mare fragment al satelitului care poate ajunge la sol ar avea 52 kg."

ESA asigură că riscul ca resturi ale satelitului să lovească o persoană la sol este mai mic de 1 la 100 de miliarde, fiind de 65.000 de ori mai mic decât riscul de a fi lovit de un fulger.

ERS-2, lansat în 1995, a fost unul dintre sateliții pionieri ai observării Terrei. În 2011, la încheierea misiunii sale, ESA l-a coborât pe o orbită mai mică pentru a facilita prăbușirea naturală și graduală pe Pământ. Dacă ar fi rămas pe orbita inițială, prăbușirea sa ar fi durat între 100 și 200 de ani.

Această acțiune a fost luată pentru a evita riscuri importante legate de producerea deșeurilor spațiale periculoase pentru ceilalți sateliți funcționali, dat fiind că ERS-2 rămăsese fără energie internă. ESA monitorizează satelitul în colaborare cu parteneri instituționali europeni, germani și americani. Până în prezent, satelitul reprezintă doar unul dintre aproximativ un milion de resturi orbitale de pe Pământ, cu o dimensiune mai mare de un centimetru, care pot reprezenta un pericol în caz de impact cu alte vehicule spațiale.

Procesul de coborâre a început în 2011 pentru a evita riscul ca acesta să devină o sursă de deșeuri orbitale periculoase pentru sateliții activi și Stația Spațială Internațională (ISS), news.sky.com.

×
Etichete: satelit
x close