Antena 3 CNN Actualitate Sărbătorile pascale, motiv pentru fraierirea consumatorilor. Vezi recomandările ANPC

Sărbătorile pascale, motiv pentru fraierirea consumatorilor. Vezi recomandările ANPC

3 minute de citit Publicat la 16:26 24 Mar 2010 Modificat la 16:26 24 Mar 2010
Sărbătorile pascale, motiv pentru fraierirea consumatorilor. Vezi recomandările ANPC
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // În aproape o săptămână şi jumătate Paştele va intra în casele românilor, dar şi în buzunarele şi conturile acestora. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) le recomandă consumatorilor să fie precauţi la cumpărături, mai exact la condiţiile de comercializare a alimentelor, dar şi la calitatea serviciilor de turism sau a produselor nealimentare şi a remis către Antena3.ro o listă de propuneri pentru cumpărăturile românilor.

Perioada dinaintea sărbătorilor reprezintă un moment de vârf pentru activitatea comercială, iar ANPC atenţionează deja consumatorii asupra mai multor aspecte legate de produsele alimentare, nealimentare sau serviciilor pe care le vor achiziţiona până de Paşti.

Astfel, Autoritatea le recomandă clienţilor să acorde importanţă mare informaţiilor despre produsele respective şi locurilor de comercializare şi condiţiilor în care sunt vândute acele produse. Concret, ANPC propune consumatorilor să cumpere numai din locuri autorizate, nu de pe trotuare şi nici din portbagajele maşinilor, chiar dacă produsele sunt vândute la preţ mic.

Antena3.ro vă prezintă mai jos o listă detaliată a ANPC, cu precauţiile pe care consumatorii trebuie să le aibă în vedere

Carnea de miel:
- Cumpăraţi numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţte;
- Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitară-veterinară ;
- Carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare ;
- Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 ? 40C.

Peşte
- La cumpărare verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă urmatoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
- Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.

Ouă
- Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
- La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul ;
- Verificaţi data durabilităţii minimale, care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate sau pe un afiş, împreună cu alte informaţii, precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc.

Vopsea de ouă
- Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
- Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.

Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sănătate.
Produse de patiserie
- Cumpărati produse numai din locuri autorizate;
- Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;
- Se va avea în vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei, acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale.

Vin
- Cumpărati produse numai din locuri autorizate;
- Nu vă lăsaţi ?ademeniţi? de vânzătorii din pieţe care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi ?calitatea naturală? a produsului;
- Verificaţi etanşeitatea recipientelor;
- Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.

Ce trebuie să urmăriţi pe eticheta/ambalajul unui produs alimentar preambalat
- Denumirea sub care se vinde produsul;
- Numele şi adresa fabricantului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului;
- Data durabilităţii minimale exprimată sub forma ?a se consuma, de preferinţă înainte de ?? sau ?a se consuma, de preferinţă până la data?? sau în cazul produselor care prezintă un grad înalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic, data limită de consum exprimată sub forma ?expira la data de ??;
- Data se compune din indicarea clară a zilei, lunii şi anului, într-o formă cronologică necodificată;
- Cantitatea netă;
- Condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
- Locul de origine sau provenienţa a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natura de a crea confuzii;
- Concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volume;
- Lista ingredientelor;
- Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
- Instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzătoare a produselor;
- O menţiune privind lotul, adică seria lotului, data fabricaţiei, data îmbutelierii etc.

Elementele obligatorii de etichetare trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile de pe eticheta vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene.


ANPC realizează controale pe tot parcursul lunii martie, mai ales la produsele specifice Paştelui, cum ar fi cozonac, produse de patiserie, ciocolată şi produse de cacao, vopsea de ouă sau vin, produse de post, peşte şi preparate din peşte, produse textile, servicii din turism şi de înfrumuseţare.

Antena3.ro

×
x close