Cu preţuri la jumătate şi cu data expirării foarte aproape, promoţiile din marile magazine au devenit ţinta românilor. Seară de seară, spre final de program, merg la magazin. Uneori nu se mai gândesc nici la sănătate, dar ar trebui să ştie că produsele foarte ieftine nu sunt ieftine degeaba.
O cutie de carne tocată, valabilă cel mult două zile, costă şase lei. Preţul întreg era aproape dublu, aşa că dispare imediat de pe raft.
Preţul legumelor şi fructelor scade şi el la jumătate, dacă s-au înmuiat înainte de termen.
Cumpărătorii au devenit specialişti. Ştiu care va fi următoarea reducere, ştiu tot. Găsesc produse şi la un sfert din preţul iniţial.
Reducerile, promoţiile înseamnă 15% din încasările lunare ale marilor magazine. Merg bine la mezeluri, produse lactate şi congelate.
Atenţie însă. Fructele şi legumele alterate pot fi mâncate dacă sunt curăţate şi spălate bine. Şi mai mare atenţie la conserve, ouă sau lapte.
Produsele proaspete cumpărate la limita valabilităţii şi congelate apoi vă pot îmbolnăvi. Iar indigestia este cel mai mic pericol.
"Dacă luăm carne care expiră mâine şi o gătim astăzi, nu e nicio problemă. E de preferat să o consumăm în ziua respectivă sau, cel puţin, a doua zi", spune dr. Daniela Nuţă, medic nutriţionist şi cercetător, expert la Comisia Europeană.
Nu doar românii reduc preţurile mărfurilor îniante de expirare. În toată lumea se întâmplă, însă în ţările vestice precum Anglia, Spania, oamenii îşi pun foarte multe întrebări când văd promoţii.