Antena 3 CNN Actualitate Săptămâna de lucru ar putea avea 20 de ore

Săptămâna de lucru ar putea avea 20 de ore

Săptămâna de lucru ar putea avea 20 de ore
12 Iun 2007   •   09:32

Până în 2015, angajatorii trebuie să facă un program mai scurt şi flexibil pentru a-şi păstra salariaţii. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o firmă americană specializată pe cercetare şi consultanţă. Experţii spun că Europa şi America se confruntă cu o scădere majoră a numărului de angajări. Specialiştii de la firma Gartner, citaţi de jurnaliştii de la ?Cotidianul? spun că pensionarea masivă îi va face pe patroni să încerce orice metode pentru a atrage personal calificat. Printre măsurile pe care le-ar putea lua ar fi şi micşorarea orelor de muncă dintr-o săptămână. Recentul raport al firmei de consultanţă prezintă o imagine a pieţei muncii din viitor şi ce soluţii au angajatorii la îndemână pentru a-şi păstra oamenii calificaţi.

Numai în Statele Unite se acordă anual peste o jumătate de milion de vize de lucru muncitorilor străini. În Europa - Marea Britanie, Germania şi Elveţia sunt şi ele în competiţie pentru a atrage personal calificat, în contextul în care populaţia scade. Experţii susţin că presiunea asupra angajatorilor va fi exercitată de generatia ?baby boom? adică de cei născuţi în anii '40 pe cale de pensionare, de mame dar şi de salariaţii născuţi între 1961 şi 1981.

Săptămâna de lucru tradiţională, de 40 de ore, va avea de înfruntat, în consecinţă, cea mai puternică provocare din ultimii 80 de ani, se arată în cercetarea Gartner. Mai precis, angajatorii trebuie să accepte că salariaţii vor petrece mai puţin timp la locul de muncă, dar vor utiliza tehnologia mai mult. Astfel, experţii cred că soluţia pentru atragerea şi păstrarea personalului ar fi săptămâna de lucru de 20 de ore.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close