Antena 3 CNN Actualitate Săptămână de foc în dosarul anului. Generalii ar putea ajunge din nou la DNA

Săptămână de foc în dosarul anului. Generalii ar putea ajunge din nou la DNA

Urmează o săptămână de foc în dosarul anului de la DNA. Procurorii se pregătesc pentru audieri maraton şi nu este exclus ca generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă să ajungă din nou în faţa anchetatorilor anticorupţie. De asemenea, Bogdan Neidoni, considerat săgeata lui Florian Coldea, va fi chemat pentru a treia oară la DNA după ce numele său a apărut in inregistrările aflate la dosar.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Iun 2024   •   23:09

Între timp, au fost făcute denunţuri pe bandă rulantă în dosarul generalilor. Trei afacerişti au depus plângeri până acum la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva reţelei care ar fi condusă de Florian Coldea. Este vorba despre oameni potenţi financiar care acuză aceeaşi schemă prin care s-ar fi urmărit preluarea unor afaceri ale lor.

Cătălin Hideg, primul dintre denunţători a spus în spaţiul public că are cunoştinţă despre aproape 20 de afacerişti care ar dori să colaboreze cu anchetatorii pentru a destructura reţeaua generalilor.

De-a lungul anilor, cariera lui Florian Coldea a fost marcată de controverse.

Una dintre cele mai grave acuzații la adresa lui Coldea se referă la deturnarea de fonduri în contextul răscumpărării jurnaliștilor români răpiți în Irak. În 2005, statul român a alocat o sumă între 12 și 13 milioane de euro pentru eliberarea acestora. Conform acuzațiilor, Florian Coldea ar fi predat doar 9 milioane de euro, restul fondurilor fiind deturnate.

Citește și

O altă acuzație gravă adusă la adresa lui Coldea este cea de luare de mită. Conform senatorului Cătălin Voicu și generalului Dumitru Iliescu, Florian Coldea ar fi primit 350.000 de euro pentru a facilita încheierea unui contract de achiziții pentru SRI.

Coldea a fost acuzat și de favorizarea unor persoane apropiate fostului președinte Traian Băsescu. Printre aceștia se numără Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Teodor Stolojan, fost premier, și Sorin Blejnar, fost președinte al ANAF. Acuzațiile sugerează că aceștia ar fi beneficiat de protecția lui Coldea în diverse dosare de corupție și contrabandă dn vămi.

În plus, Florian Coldea a fost acuzat de favorizarea soției sale, Dorina Coldea, prin promovări rapide și controversate în cadrul SRI. În ciuda regulamentelor militare, Dorina Coldea a fost avansată la gradul de locotenent-colonel în timp ce se afla în concediu pentru creșterea copilului și a deținut funcții importante precum șef al Serviciului de Protocol al SRI și director adjunct al Centrului de Psihologie al SRI.

Un caz de poliție politică în care ar fi fost implicat Coldea a fost cel al bileţelelor, declanşat în plină campanie de suspendare şi demitere a preşedintelui Traian Băsescu, în anul 2007. Bileţelele, care au fost întocmite de Florian Coldea, conţineau date despre existenţa unor dosare de Securitate pe numele a trei judecători ai Curții Constituţionale: Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu, şi au ajuns la liderul PSD, Mircea Geoană, care le-a prezentat public susţinând că SRI face poliţie politică la comanda lui Traian Băsescu.

În urma acestor bilețele apărute public, conducerea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI din Parlamentul României, pregătise iniţial un raport dur la adresa serviciului secret. Din text se poate reține că acesta conţinea o serie de propuneri radicale, cum ar fi: demiterea din funcţie a prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, dar și sancţionarea şefilor direcţiilor de securitate internă şi juridică. Acest raport a fost discutat în Comisia SRI, în condiţiile în care exista o majoritate care era de-a acord cu cele ce erau menționate, dar, ulterior, senatorul UDMR Verestoy Attila, care inițial era favorabil raportului, s-a poziționat împotriva sancţiunilor, poziţie similară cu a lui Titu Gheorghiof din PNL.

După dispariţia notiţelor din biroul lui Coldea, în SRI s-a declanşat o anchetă internă care avea scopul de a afla cum au ieşit bileţelele din instituţie. Nimic nu a fost făcut public, dar imediat după incident, generalul Ionel Marin, adjunct al directorului SRI, bănuit că i-a sustras bileţelele lui Florian Coldea de pe birou, a fost trecut în rezervă.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close