Lucrările au început cu studiile istorice, care vor fi baza proiectului de restaurare al cetății dacice.
„În această etapă, arheologii realizează studiile istorice care vor sta la baza elaborării de către Institutul Naţional al Patrimoniului a proiectului tehnic care îşi doreşte restaurarea şi punerea în valoare a incintei fortificate de la Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei”, a precizat Alin Ţambă, vicepreşedinte al Instituţiei, potrivit Adevărul.
Proiectul, care a fost lansat în 2020 și care va dura 43 de luni, presupune restaurarea a aproape un kilometru din zidurile antice din Sarmizegetusa Regia.
Etapele de restaurare includ: cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa un kilometru lungime, şi a porţilor de acces, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu şi adăpost pentru vizitatori, precum şi amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetaţie şi finisarea suprafeţelor de teren.
„Vorbim de un kilometru de suprafaţă de zid care trebuie tratată bloc cu bloc, cu lucrări de conservare, curăţare, biocidare, completare şi, local, restaurare. Porţile fortificaţiei vor trece printr-o transformare mai importantă pentru că ele au fost amenajate aşa, ca să arate bine pentru public, în anii ´80, dar fără fundament ştiinţific, şi acum vom face un pas înapoi şi vom reveni la dovezile arheologice pentru fiecare gest pe care îl facem”, spunea anul trecut Ștefan Bâlici, director al Institutului Național al Patrimoniului.
Lucrările au fost estimate la 2,75 de milioane de euro.