Aşa că, dacă aveți simptomele descrise mai jos înseamnă că aveți nevoie de o dietă de detoxifiere.
Este vorba despre greaţă, oboseală, calitatea slabă a somnului şi migrenele, însă şi lipsa capacităţii de concentrare, stările de irascibilitate, halena şi transpiraţiile abundente şi urât mirositoare.
"Ficatul ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor, să elimine bacteriile din sânge şi produce bila, necesară pentru digestia alimentelor.
Când ficatul devine suprasolicitat, din cauza stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat şi, astfel, pot apărea probleme grave de sănătate", explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie, potrivit adevărul.ro.
Grapefruitul este de mare ajutor în eliminarea toxinelor din organism. Este bogat în vitamina C şi antioxidanţi, doi importanţi agenţi care stimulează producerea de enzime pentru detoxifierea ficatului. Fibrele solubile din grapefruit contribuie la scăderea colesterolului şi determină ficatul să ardă grăsimile.
Avocado ajută organismul să producă un tip de antioxidant numit "glutation", de care ficatul are nevoie pentru a filtra componentele toxice. Consumul acestui fruct, o dată sau de două ori pe săptămână, poate repara un ficat deteriorat. Avocado este unul dintre puţinele fructe cu un conţinut ridicat de proteine.
Care sunt simptomele unui ficat mărit
"Ficatul gras este o acumulare de grăsime la nivelul ficatului din cauza unui metabolism defectuos al acestor grăsimi.
Putem împărți steatoza hepatică în două mari categorii: steatoza alcoolică, determinată de consumul de alcool, și non-alcoolică, cea care are drept cauza obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, malnutriția, dar și scăderea rapidă în greutate.
Pentru a preveni ficatul gras trebuie să avem un stil de viață sănătos, o dietă fără grăsimi, cu carne slabă, fructe și legume. De asemenea, avem nevoie de mișcare. Se manifestă prin edeme la nivelul membrelor inferioare, ascită, piele galbenă. De ciroză nu ne vindecăm.
Ce simțim dacă ficatul nu doare? Oboseală, slăbiciune, jenă sub coaste. La analize depistăm steatoza" a explicat medicul Bogdan Safta, la Antena 3 CNN.
În plus, alimentaţia nu înlocuieşte tratamentul dat de medicul specialist.
Cât de periculos este zahărul pentru organism
"L-am putea defini ca inamicul numărul 1, dar acum să ne referim ce înseamnă zahăr, pentru că noi, în România în general, prin zahăr înţelegem zahărul rafinat, zahărul pe care îl folosim la cafea, la ceai.
Zahărul este format din glucoză şi fructoză în proporţii egale şi îl putem clasa carbohidraţilor, ca şi macronutrient.
Trebuie să separăm zahărul natural de zahărul adăugat, pentru că noi în primul rând trebuie să ne ferim de zahărul adăugat care aduce calorii goale, pentru că 1 gram de zahăr aduce 4 calorii, dar sunt calorii goale.
Având grijă la zahăr, trebuie să ne gândim unde îl găsim şi în primul rând, în băuturile îndulcite care sunt un adevărat pericol şi aici mă refer în special la copii, pentru că obezitatea la copii se pare că este legată de aportul crescut de băuturi îndulcite.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi organizaţiile internaţionale recomandă ca şi doză maximă, 10% din aportul caloric, ceea ce înseamnă aproximativ 25-30 de grame de zahăr adăugat, ca şi porţie totală pe zi", a explicat dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.