Din ce în ce mai multe persoane tinere sunt diagnosticate cu cancer colorectal, potrivit unor rapoarte recente. Deși cancerul colorectal a fost considerat anterior o afecțiune care afecta în principal persoanele în vârstă, studiile recente arată o creștere semnificativă a cazurilor la persoanele sub 50 de ani.
Această tendință alarmantă indică necesitatea unei mai mari conștientizări și a unui screening mai riguros în rândul populației mai tinere, pentru a detecta și trata precoce această formă de cancer.
Iar decesele în rândul persoanelor tinere care suferă de cancer colorectal ar putea crește cu o treime în 2024, avertizează specialiștii.
Victor Ștefănescu, medic primar în chirurgie generală, a explicat care sunt simptomele cancerului rectal, dar, și mai important, cum poate fi acesta prevenit.
”Factorii care favorizează apariția cancerului colorectal la vârste fragede sunt diverși. Unii sunt genetici, pe care nu-i putem influența, dar ne pot duce la o căutare la o vârstă mai tânără a unei patologii colorectale, dar sunt și factorii de zi cu zi, care constau într-o alimentație din ce în ce mai nesănătoasă. Aici trebuie să înțelegem că este interzis consumul de alcool, la fel și consumul de carne roșie care ar trebui foarte multe redus.
Foarte important este consumul de fructe și legume și de asemenea evitarea sedentarismului, asta însemnând exerciții fizice regulate pentru a preveni apariția obezității”, a explicat medicul în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Chirurgul a vorbit și despre uleiul de palmier, despre care numeroase studii au spus în ultima vreme că face parte dintre alimentele puternic cancerigene.
”Uleiul de palmier este unul dintre alimentele care crește riscul de cancer colorectal. Și asta deoarece, în momentul în care consumăm alimente nocive, apare o modificare a florei intestinale. Iar în ultimii ani s-a pus un mare accent pe această modificare a florei intestinale care poate fi modificată atât de alimentație cat și de, atenție, consumul excesiv de antibiotice”, a mai afirmat Victor Ștefănescu.
Iar simptomele pot fi diferite, în funcție de stadiul și de gravitatea bolii.
”Există semne care ne pot da de gândit cu privire la apariția unui cancer colorectal. Printre acestea este durerea abdominală pe care nu o putem explica și care apare în mod repetat de-a lungul mai multor săptămâni, de asemenea și modificări ale tranzitului intestinal pe care nu le putem explica și persistă mai mult de 3-4 săptămâni.
Pot apărea și sângerări rectale pe care foarte mulți români le tratează cu diverse creme fără a merge la un medic specialist pentru a investiga de unde vine adevărata problemă. Dar și scăderea inexplicabilă în greutate, fără a ține o cură de slăbire, ne poate duce cu gândul la o problemă din această sferă.
De asemenea, o paloare accentuată, dar fi o fatigabilitate, oboseală continuă, ne pot duce cu gândul la o astfel de patologie”, a mai spus medicul Victor Ștefănescu la Antena 3 CNN.
"Acest ingredient formează tumori și metastaze 100%"
Și onco-nutriționistul Marius Văduva a explicat, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, că uleiul de palmier, care se folosește în toate restaurantele din România, provoacă boli extrem de grave.
”Cel mai ieftin ulei este uleiul de palmier, care se folosește în toate restaurantele.
Am avut un caz de cancer care, după doi ani de studiu, o femeie ascultătoare, o femeie cu posibilități financiare, la care mă uitam, pe acte medicale, pe examenele computer tomograf, un mielom multiplu, care avea la umărul drept și la șoldul stâng aceleași dimensiuni de tumori de câțiva ani. De doi ani ne uitam de ce nu îi dispar acele tumori.
La un moment dat, am avut o sclipire, pentru că ea nu mai mânca lucrurile interzise, respecta suplimentele pe care i le dădusem, făcea tratamente alopate, cu toate astea, niciun progres. Și la un moment dat, făcând testul cu acidul palmitic, am observat că acidul palmitic din corp era depășit. Iar, conform studiilor din Barcelona din 2017, acel procent pe care îl avea depășit din corp întreține și face metastaze 100%.
Iar explicația ei a fost că mănâncă zilnic la restaurant. Și i-am spus să ia ulei de măsline, să plătească pe cineva care să îi gătească acasă. Femeia, fiind om de afaceri, niciodată nu mânca acasă. Și întreținea acest lucru, fiindcă nu există restaurant din România, poate doar cele vegane, dar nici la acelea nu știm, care să nu folosească acest ulei.
Toată lumea folosește acest ulei de palmier și ea, în corp, întreținea această inflamație și tumorile mâncând zilnic la restaurant”, a declarat Marius Văduva în exclusivitate în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN.