Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cel mai sănătos mod de a dormi | Sfaturile medicului Răzvan Lungu, specialist în somnologie

Cel mai sănătos mod de a dormi | Sfaturile medicului Răzvan Lungu, specialist în somnologie

Dr. Răzvan Lungu, medic cu competenţă în somnologie, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre importanţa odihnei şi a oferit câteva sfaturi simple și eficiente pentru a obține un somn de calitate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mai 2024   •   10:30

Întrebarea zilei, lansată de Antena 3 CNN, este: Cum vă place să dormiţi. în linişte deplină şi întuneric sau cu sunete pe fundal şi lumină de veghe?

Cei mai mulţi dintre respondenţi, au spus că pentru un somn odihnitor au nevoie de întuneric şi linişte.

"Dacă merge televizorul, nu pot să dorm, mă deranjează, cel puţin acum. În tinereţe, nu mă deranja absolut nimic". a răspuns o femeie.

"În linişte deplină şi întuneric total", a spus o tânără.

"Somnul de noapte este de preferat să fie cât mai în linişte. Acum nu ştiu cum s-a obişnuit omul de-alungul timpului. Cei care trăiua în mediul rural, erau obişnuiţi şi cu cotcodăcit şi cu lătrături de câine.

Cei care au venit la oraş, au făcut pasul ăsta, s-au obişnuit cu traficul şi cu zgomotul", a răspuns un bărbat.

"Linişte deplină. Pur şi simplu vreau să fie linişte, să mă pot odihni, că altfel dacă aud zgomote, am senzaţia de neodihnă", a spus un tânăr.

Sfaturile unui specialist în somnologie pentru un somn liniştit şi odihnitor

Dr. Răzvan Lungu, medic cu competenţă în somnologie, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre importanţa unui somn odihnitor şi a oferit câteva sfaturi în acest sens.

"În general, se recomandă, după cum spuneau şi unii dintre cei intervievaţi de dumneavoastră, întuneric şi linişte, tocmai pentru a limita stimulii exteriori, care ne pot perturba sau întrerupe somnul.

Se poate ca anumite persoane să aibă nevoie de o lumină de fundal, pentru că starea de întuneric complet le poate cauza anxietate şi atunci acest lucru poate fi incompatibil cu somnul, iar zgomotul de fundal poate fi util mai ales în situaţia în care suntem foarte stresaţi şi atunci vin numeroase gânduri în minte în momentul în care încercăm să ne punem în pat să adormim.şi pentru a distrage acele gânduri, de multe ori, un zgomot de fundal ajută", a spus dr. Răzvan Lungu, medic cu competenţă în somnologie.

Recomandări pentru cei care au tulburări de somn

"Căştile sunt mult mai benefice clar decât uitatul într-un dispozitiv cu ecran, deoarece lumina dispozitivului poate întrerupe somnul şi în niciun caz nu are cum să stimuleze secreţia naturală de melatonină, hormonul care induce somnul produs de corpul nostru.

Recomand pacienţilor care au tulburări de somn să evite utilizarea ecranelor şi să se rezume la o sursă audio. Muzică, un podcast poate fi foarte util, o carte audio ajută tocmai din acel motiv de a reduce anxietatea şi a reduce stresul.

Dacă avem tulburări de somn, în niciun caz nu este bine să folosim reţelele de socializare, pentru că sunt destul de multe studii care ne arată că sursele de stres principale sunt site-urile social media şi atunci e bine să evităm utilizarea lor.

Ecranele produc lumină, lumină care inhibă secreţia de melatonină, aşa cum spuneam ", a mai spus dr. Răzvan Lungu.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Donald Trump primește imunitate parțială pentru insurecția asupra Capitoliului
x close