Antena 3 CNN Life Sănătate România a primit peste 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei

România a primit peste 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 19:21 15 Sep 2022 Modificat la 19:21 15 Sep 2022
medici spital
Sursa foto: Getty Images

Dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile.

De asemenea, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unităţi sanitare judeţene sau de boli infecţioase, la solicitarea acestora, atunci când situaţia o impune.

"Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacţii direcţi ai cazurilor de infectare. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 şi 14 zile.

Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile", precizează ministerul.

În cazul în care prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, însă severitatea simptomelor e mult redusă.

Deces provocat de variola maimuței într-o țară europeană

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care inventariază toate cazurile confirmate, până la data de 31 august 2022 au fost raportate 50.496 de cazuri și 16 decese în 101 țări și teritorii.

În Europa, unde epidemia a apărut în luna mai, Spania confirmase deja la sfârșitul lunii iulie două decese ale unor pacienți infectați cu acest virus.

Infectările au fost raportate în special în rândul bărbaților homosexuali sau care întrețin relații sexuale cu alți bărbați, fără a se defini drept homosexuali.

După cum au stabilit medicii, majoritatea transmiterilor virale de variola maimuței s-au produs în timpul unor raporturi sexuale.

×
x close