Florin Cîțu a făcut o demonstrație de forță și i-a chemat la Guvern pe liderii partidelor care formează Coaliția, asta deși acesta nu a participat la ultima ședință a Coaliției, care a fost organizată la Parlament. Se încalcă astfel și protocolul acesteia, care spune care foarte clar că ședințele Coaliției trebuie organizate fie la Camera Deputaților, fie la Senat, deci la Parlament, dar în niciun caz la Palatul Victoria.
Premierul nu l-ar fi invitat pe Ludovic Orban, potrivit informațiilor obținute de Antena 3.
"L-am văzut însă destul de relaxat înainte de această ședință. Cred că a venit de undeva de la cumpărături de peste stradă de la Guvern, a ieșit pe jos, s-a întors pe jos, undeva la 10 minute cu o pungă în mână și un ofițer SPP după el.
Iată însă că pe agenda ședinței de astăzi se află mai multe subiecte importante. Unul dintre ele care arde este cel legat de desființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Cei de la UDMR se opun, mai exact au depus un amendament în Parlament și vor doar ca aceasta să fie transferată la Parchetul General.
Cei de la USR, mai exact vicepremierul Dan Barna, spun că acesta este un amendament foarte toxic și că lucrurile nu ar trebui să arate așa", a transmis reporterul Alex Vlădescu.
Întrebat dacă e posibil să se rupă coaliţia de guvernare din cauza acestor neînţelegeri, Dan Barna a spus că orice este posibil în politică, însă rămâne optimist că liderii coaliţiei vor găsi soluţii şi consens privind desfiinţarea SIIJ.
„Am văzut asta în ultimii 30 de ani. Până în momentul faţă această coaliţie a arătat că avut înţelepciunea şi capacitatea de a găsi soluţii şi eu rămân optimist că va găsit coaliţia soluţii pentru desfiinţarea SIIJ. Dacă pe chestiunea de calendar sunt discuţii unde putem fi toleranţi, linia roşie e asumarea unor decizii în contra programului de guvernare. Vom avea o problemă în momentul când vor fi decizii în contra programului de guvernare. Este o formă susţinută şi validată de Comisia de la Veneţia şi tocmai din această perspectivă vom continua discuţiile în coaliţie”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei USR PLUS de luni.
Stelian Ion: Dacă demisia mea rezolvă desfiinţarea Secţiei Speciale şi alte probleme din justiţie, nicio problemă, dar nu văd asta o rezolvare
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că nerespectarea obligaţiilor asumate în domeniul Justiţiei poate duce la ruperea coaliției, că nu ar fi o problemă să demisioneze dacă acest gest ar rezolva problema desființării Secției speciale de investigare a magistraților și a criticat UDMR care a votat „cot la cot” cu AUR.
„Doar din cauza Secţiei speciale, acum, nu aş putea spune foarte clar, dar se poate rupe categoric pe nerespectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat pe Justiţie (…). Dacă nu reparăm Justiţia, şi nu doar să ne facem că o reparăm, nu doar să împingem nişte legi care au un element de noutate, dar ele în punctele esenţiale să fie un real progres şi o reparare a ceea ce s-a întâmplat în trecut – şi Secţia specială, desființarea ei este prima încercare pentru noi – înseamnă că ne ratăm obiectivul pe Justiţie, înseamnă că toate celelalte domenii vor fi în comtinuare vulnerabile. Nu ştiu, poate unii au interesul să se întâmple lucrul acesta”, a declarat Stelian Ion la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, întrebat dacă se poate rupe coaliția din cauza neînțelegerilor legate de modul de desființare a SIIJ.