Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş (IUBCvT), dr. Horaţiu Suciu, a anunţat realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la un copil din România.
Pacienta care a primit inima artificială este o fată de 17 ani, care nu avea altă șansă de a trăi fără această intervenție. Inima fetei funcționa doar la 13%. Inima artificială o ajută să câștige timp în fața bolii de care suferă până când se va găsi un organ compatibil pentru transplant.
Cum funcționează o inimă artificială
Implantarea unei inimi artificiale este o manevră la care sunt supuși pacienții care așteptă un transplant de cord, dar care suferă de insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu terminal și riscă decesul. Acești pacienți primesc o astfel de inimă artificială, ca o punte până la găsirea unui donator potrivit.
Citește și: Primul transplant de inimă artificială la un copil din România a fost realizat în premieră la Târgu Mureș
Proteza în sine este un dispozitiv extrem de complex – un sistem de supape, pompe, senzori, cabluri și alte componente electronice – care lucrează în armonie pentru a pompa sângele în și din implant.
Dispozitivul trebuie să se conecteze la un sistem hardware extern, care cântărește aproximativ 11 kilograme și poate fi transportat într-un rucsac. Acest sistem include bateriile ce asigură funcționarea pentru aproximativ patru ore.
Conform adevărul.ro, inima artificială nu este deloc ieftină, un pacient putând să o cumpere în UE cu 180.000 de euro, sumă în care nu este inclusă și intervenția chirurgicală.