Antena 3 CNN Actualitate Nu există teste rapide care să stabilească corect pesticidele din legume și fructe, atrage atenţia Ministerul Agriculturii

Nu există teste rapide care să stabilească corect pesticidele din legume și fructe, atrage atenţia Ministerul Agriculturii

capsune piata
Căpșuni românești cu pesticide și periculoase pentru consum, vândute într-o piață din Capitală. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2024   •   21:32

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale atrage atenţia că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte cu privire la reziduurile de pesticide în legume şi fructe, iar prezentarea în spaţiul public a unor aşa-zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populaţiei.

Reacţia MADR vine după ce în spaţiul public au apărut o serie de informaţii legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume şi fructe, scrie Agerpres.

Într-un comunicat dat sâmbătă publicităţii, MADR precizează că, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză efectuată pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea şi cuantificarea a sute de substanţe active, analiză care poate fi efectuată doar într-un laborator echipat corespunzător.

„Într-un control oficial este obligatorie identificarea clară a substanţelor active din produsele de protecţie a plantelor şi valoarea exactă a acestora pentru a putea compara rezultatul obţinut cu valoarea limitei maxime admise (LMA) menţionată în anexele Regulamentului nr. 396/2005/CE privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare.

Buletinul de analiză emis de unul dintre laboratoarele Autorităţii confirmă oficial conformitatea/neconformitatea, după caz, reprezentând astfel documentul oficial în baza căruia sunt aplicate măsurile prevăzute în legislaţia specifică”, explică reprezentanţii ministerului.

În ceea ce priveşte utilizarea testelor rapide în vederea determinării reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt selective şi specifice pe fiecare pesticid şi nu permit identificarea cu acurateţe a reziduurilor şi a cantităţilor acestora. Cantităţile de reziduuri de pesticide în legume şi fructe sunt la nivel de urme (ľg/kg), valori imposibil de determinat prin teste rapide.

„Precizăm că până în prezent nicio companie internaţională nu a fabricat şi omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra că aceste teste rapide asigură selectivitatea şi specificitatea în determinarea substanţelor active.

În prezent, acest lucru este posibil doar prin tehnicile cromatografice de laborator, tehnici laborioase şi sigure, prin care dintr-o probă pot fi separate, identificate şi cuantificate substanţele active la nivel de urme. Aceste tehnici sunt recunoscute şi folosite în toată lumea, inclusiv în România şi în Uniunea Europeană, pentru determinarea reziduurilor de pesticide.

Doar rezultatele obţinute prin aceste tehnici pot fi folosite în luarea/impunerea unor măsuri legale.

În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spaţiul public a unor aşa zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populaţiei”, se mai spune în comunicat.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close