Antena 3 CNN Life Sănătate Testul simplu care îţi arată dacă brânza este naturală sau falsificată. Așa îți dai seama imediat dacă este un produs autentic

Testul simplu care îţi arată dacă brânza este naturală sau falsificată. Așa îți dai seama imediat dacă este un produs autentic

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 04:00 12 Apr 2024 Modificat la 04:00 12 Apr 2024
branza
Testul simplu care îţi arată dacă brânza este naturală sau falsificată. Așa îți dai seama imediat dacă este un produs autentic Sursa foto: Profimedia

În prezent, brânzeturile, alături de alte alimente, sunt ușor de falsificat, fiind vorba despre un real pericol la adresa sănătății.

Fie că alegem produse din supermarket sau din piață, este important să știm că putem fi păcăliți ușor cu imitații de brânză.

Din păcate, majoritatea brânzeturilor comercializate conțin chimicale și grăsimi vegetale, nicidecum lapte natural.

Mulți cumpărători se ghidează după culoare atunci când aleg o brânză de pe raft, însă și aceasta poate fi înșelătoare.

Este foarte important să citim eticheta și să identificăm ingredientele care ni se par bizare. 

Pe de altă parte, gustul, prețul și textura sunt indicii importante, care ne pot ajuta să alegem un produs autentic. 

Un produs ieftin trebuie să ridice întotdeauna semne de întrebare privind calitatea. De exemplu, pentru un kilogram de telemea de oaie proaspătă este nevoie de 3-4 litri de lapte.

Având în vedere prețul laptelui natural, ne putem da seama ușor cât ar trebui să coste brânza de calitate.

De asemenea, brânza naturală nu va avea niciodată o consistență asemănătoare untului, ci va fi fermă, cu orificii de aer în interior. 

Testul care arată dacă brânza este naturală sau contrafăcută

Din fericire, există câteva metode care ne pot ajuta să ne dăm seama dacă brânza pe care am cumpărat-o este naturală sau nu.

Prima metodă presupune adăugarea unui cub de brânză în apă fiartă. Dacă produsul este realizat exclusiv din lapte, nu se va dizolva la fierbere.

De asemenea, dacă este frecată între degete, brânza naturală se transformă într-o pastă densă, în timp ce cea contrafăcută se fărâmă imediat. 

De asemenea, atunci când este pusă la desărat, brânza naturală își va menține textura, în timp ce cea realizată din grăsimi vegetale (margarină, ulei de palmier) se va înmuia, aproape se va topi.

×
x close