Antena 3 CNN Life Sănătate Ţara europeană unde au explodat cazurile de COVID

Ţara europeană unde au explodat cazurile de COVID

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 19:06 25 Mai 2022 Modificat la 19:06 25 Mai 2022
Ţara europeană unde au explodat cazurile de COVID
Sursa foto: Pexels.com / Griffin Wooldridge

Decesele cauzate de COVID-19 sunt de așteptat să crească în Portugalia în următoarele 30 de zile, au avertizat autoritățile sanitare, care recomandă purtarea măștii „ori de câte ori există riscul de contagiune”.

Subvarianta BA-5, detectată pentru prima dată în Portugalia la sfârşitul lunii martie, cunoaşte ''o creştere accentuată'' şi era ''dominantă'' pe teritoriul ţării pe 23 mai.

Se află la originea a ''aproape 80% dintre noile cazuri'', a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Institutului naţional de sănătate (INSA), care a publicat marţi seară un raport referitor la COVID-19.

„Decesele zilnice în medie de șapte zile au crescut de la 20,3 la 30,3 din 16 mai, o creștere de 50% care va deveni mai pronunțată în zilele următoare”, se arată în analiza de risc pregătită de grupul de lucru IST.

Documentul mai spune că, cu date din 22 mai, Indicatorul de evaluare a pandemiei (PAI) la 84 de puncte, este acum peste „nivelul de alarmă” și „poate ajunge la 90 de puncte, ținând cont de previziunile de spitalizări”.

„Recomandăm să se întărească monitorizarea și să se transmită mesajul că pericolul pandemiei nu sa încheiat încă. Vă recomandăm să folosiți măști ori de câte ori poate exista riscul de contagiune”, se arată în document.

Potrivit raportului, „utilizarea măștilor este recomandată în cadrul evenimentelor/concertelor în aer liber și evenimentelor în medii închise și contexte de lucru când există o proximitate între lucrători de mai puțin de doi metri”.

Datele IST indică, de asemenea, că incidența medie pe șapte zile a crescut de la 14.267 la 27.388, ceea ce se datorează „aproape sigur retragerii bruște a utilizării măștii în aproape toate contextele și noii tulpini BA.5 a variantei Omicron” care se află în țară.

„Pozitivitatea testelor rămâne la niveluri foarte ridicate, peste 59%”, se arată în raport, care atribuie această creștere „eliminării testării gratuite în farmacii, ceea ce determină publicul să testeze doar pentru a confirma testarea efectuată în mod privat”.

Letalitatea (numărul de decese privind cazurile de infecție) „a crescut din 6 februarie. În aproximativ două luni a dublat valorile lunii februarie”, iar în prezent se află la 0,25%, se arată în document, care consideră că există o tendință ascendentă a acestui indicator „ datorită scăderii efectului imunității la cei peste 70 de ani”.

Pentru a contracara această creştere a numărului de cazuri noi, guvernul a reintrodus miercuri testele gratuite pentru depistarea COVID-19 în farmacii, disponibile pe reţetă medicală.

Portugalia este una dintre cele mai vaccinate țări din lume. Potrivit site-ului Our World in Data, Portugalia ocupă locul 2 în lume, cu 95% din populație vaccinată împotriva COVID-19.

 

×
x close