Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ”Emulsie de șorici, zgârciuri, cartilagii și chimicale”. Asta conține parizerul

”Emulsie de șorici, zgârciuri, cartilagii și chimicale”. Asta conține parizerul

parizer.jpg
Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    18 Mai 2016   •   12:47

Parizerul din magazinele de la noi conține de toate, numai carne de calitate nu, arată un studiu făcut de Asociația Pro Consumatori (APC).

”Jumătate din parizerul analizat conţine piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi! 73% din parizerul analizat are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu şi este colorat cu extract de gândaci”, informează APC pe site-ul său.

Asociația Pro Consumatori (APC) a cumpărat din hipermarketuri 52 tipuri de parizer, pentru realizarea unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. 

”Comparând o serie largă de produse realizate și comercializate în țară, observăm că aportul nutritiv variază între 126 și 309 kcal/100 g produs, valorile mari fiind specifice produselor care conțin lipide în procent mai mare (între 25 și 30%); astfel de produse sunt recomandate pentru consum pesoanelor care depun efort fizic însemnat”, atrage atenția APC.

”Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug. (...) Totodată, trebuie evitat parizerul obținut din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, respectiv țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi şi țesut conjunctiv) cu adaosuri de piele de pasăre, zaharuri, colagen și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Au fost analizate sortimente de parizer fabricate/distribuite de către: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunoştinţa Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfec Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Măcelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe și Arterimpex.

Rezultatele întregului studiu și riscurile la care se expun cei care mănâncă parizer pot fi citite aici

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close