Antena 3 CNN Life Sănătate Singurătatea, mai nocivă pentru inimă decât alimentația proastă sau fumatul: Risc de deces cu 39% mai mare, pentru oamenii singuri | Studiu

Singurătatea, mai nocivă pentru inimă decât alimentația proastă sau fumatul: Risc de deces cu 39% mai mare, pentru oamenii singuri | Studiu

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 14:00 19 Noi 2023 Modificat la 14:00 19 Noi 2023
singuratate
Singurătatea, mai nocivă pentru inimă decât alimentația proastă sau fumatul: Risc de deces cu 39% mai mare, pentru oamenii singuri | Studiu Sursa foto: Profimedia Images

Singurătatea poate fi chiar mai rea pentru sănătatea inimii decât o dietă proastă sau fumatul, potrivit unui studiu citat de citat de newswise.com.

Autorii cercetării consideră că descoperirile lor ar putea fi folosite pentru a ajuta la identificarea pacienților cu un risc mai mare de a muri din cauza factorilor sociali și pentru a dezvolta intervenții mai eficiente pentru a combate riscul crescut de deces asociat cu izolarea socială.

Risc de deces cu 39% mai mare, în cazul persoanelor izolate social

La acest nou studiu, pentru a investiga asocierea dintre mortalitate și cinci tipuri de interacțiune socială, cercetătorul Hamish Foster și colegii săi au folosit date de la 458.146 de adulți cu o vârstă medie de 56,5 ani, recrutați la UK Biobank între 2006 și 2010. 

Subiecții au răspuns, în cadru unui chestionar, la întrebări despre cinci tipuri de interacțiune socială: cât de des au putut să se confeseze cuiva apropiat și cât de des s-au simțit singuri (măsuri subiective); cât de des au fost vizitați de prieteni și familie, cât de des au participat la o activitate de grup săptămânală și dacă au trăit singuri (măsuri obiective).

După o perioadă medie de urmărire de 12,6 ani, autorii au constatat că toate cele cinci tipuri de interacțiune socială au fost asociate în mod independent cu mortalitatea din orice cauză.

Asocierea cea mai puternică a fost în cazul persoanelor care nu au fost niciodată vizitate de prieteni sau de familie, care aveau un risc de deces asociat cu 39% mai mare.

Concluzii în cazul persoanelor care primeau vizitele oamenilor apropiați

Participanții care au primit vizite ale prietenilor sau ale familiei cel puțin o dată pe lună au avut un risc asociat crescut de mortalitate semnificativ mai mic.

Concluzia cercetătorilor a fost că există un potențial efect protector din partea acestei interacțiuni sociale.

Datele din eșantionul de la UK Biobank nu sunt însă pe deplin reprezentative pentru populația generală a Regatului Unit, iar măsurile de interacțiune socială pe care cercetătorii le-au evaluat au fost auto-raportate și relativ simple, avertizează autorii studiului

Cercetările ulterioare ar putea însă investiga efectele altor tipuri de interacțiune socială asupra mortalității sau ar putea explora cât de multă schimbare într-un tip de interacțiune este necesară pentru obținerea unor beneficii semnificative în cazul persoanele izolate social, sugerează autorii studiului. 

×
TOP articole
x close