Antena 3 CNN Life Sănătate Ce schimbări se produc în creier atunci când ne îndrăgostim. Bătăile inimilor celor doi ajung să se sincronizeze

Ce schimbări se produc în creier atunci când ne îndrăgostim. Bătăile inimilor celor doi ajung să se sincronizeze

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:00 11 Noi 2022 Modificat la 18:00 11 Noi 2022
schimbari produc creier indragostim
Ce schimbări se produc în creier atunci când ne îndrăgostim. Bătăile inimilor celor doi ajung să se sincronizeze Sursa foto: Unsplash.com

Atunci când ne îndrăgostim, în organism se eliberează o cantitate de substanţe chimice care declanşează reacţii fizice specifice.

Cele mai comune reacţii fizice sunt înroşirea obrajilor, bătăile inimii devin mai rapide atunci când persoana respectivă este în jur sau transpiraţia palmelor inexplicabil.

Potrivit cercetătorilor, atunci când două persoane se îndrăgostesc nivelul dopaminei, adrenalinei şi norepinefrinei cresc brusc.

Adrenalina şi norepinefrina sunt responsabile pentru bătăile rapide ale inimii, de stările de nelinişte, dar şi de agitaţie, pe gând dopamina creează stările de euforie.

Ce schimbări se produc în creier atunci când ne îndrăgostim

Scanările efectuate cu ajutorul rezonanţei magnetice arată că atunci când ne îndrăgostim se activează centrul plăcerii din creier. Când doi oameni se îndrăgostesc fluxul sanguin creşte în zona respectivă, aceeaşi zonă responsabilă şi pentru comportamentele obsesiv-compulsive.

Dr. Mary Lynn a explicat motivul pentru care ne concentrăm toată atenţia pe partenerul de care ne-am îndrăgostit.

"Dragostea scade nivelul de serotonina, care este frecventa la persoanele cu tulburari obsesiv-compulsive. Acest lucru poate explica de ce ne concentram atentia pe partenerul nostru in etapele timpurii ale unei relatii si alte lucruri nu ne mai inereseaza.".

Totodată, cercetătorii trag şi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte expresia "dragostea este oarbă". 

Această expresie este total valabilă pentru că avem tendinta de a idealiza partenerul şi de a vedea doar lucruri pe care dorim să le vedem în primele etape ale relaţiei.

Cele trei faze ale iubirii

Există trei faze ale iubirii, care includ dorinţa, atracţia şi ataşamentul.

Dorinţa este o fază care este dominată de către hormoni. În timpul fazei de atracţiei, partenerii simt o fixaţie copleşitoare faţă de partener, iar ataşamentul apare atunci când organismul deja dezvoltă o toleranţă la stimulii plăcerii.

Cercetatorii de la University College London au descoperit că atunci când doi oameni se îndrăgostesc, anumite părţi din creier se dezactivează de fapt.

Una dintre aceste zone este amigdala, partea din creier care înregistrează anxietatea, declanşând un semnal de alarmă. Prin urmare, chiar daca nivelul de cortizol din corpul celui îndrăgostit creşte foarte mult, persoana descoperă ca este, de fapt, multumită şi fericită.

Atunci când ne îndrăgostim sentimentele sunt foarte puternice, iar impactul asupra corpului este unul foarte mare. 

De exemplu, s-a demonstrat că oamenii îndrăgostiţi care dorm în acelaşi pat ajung ca bătăile inimilor să se sincronizeze. Totodată, cercetătorii au mai observat că cele două persoane îndrăgostite respiră în acelaşi timp, scrie sciencefocus.com

×
Etichete: creier indragostit
x close