OMS a instituit o comisie internațională, compusă din 11 membri, incluzând avocați și miniștri guvernamentali din diverse țări. Scopul acestei comisii este de a analiza și de a dezvolta strategii eficiente pentru a contracara impactul negativ al singurătății asupra sănătății globale.
Aproximativ unul din patru persoane în vârstă se confruntă cu izolarea socială în aproape toate regiunile lumii. În rândul acestora, singurătatea este asociată cu un risc cu 50% mai mare de a dezvolta demență și un risc cu 30% mai crescut de boli coronariene sau de accident vascular cerebral.
Nici cei tineri nu au scăpat de efectele singurătății. Între 5% și 15% dintre adolescenți experimentează sentimente de singurătate, iar estimările subestimează probabil cifrele reale. În Africa, 12,7% dintre adolescenți se simt singuri, în comparație cu 5,3% în Europa.
Pandemia a accentuat sentimentul de singurătate
Conform New York Post, riscurile asociate singurătății sunt comparabile cu cele ale fumatului a 15 țigări pe zi și depășesc chiar cele asociate cu obezitatea și inactivitatea fizică. Din acest motiv, profesioniștii din domeniul sănătății subliniază necesitatea urgentă de a aborda singurătatea ca pe o problemă serioasă de sănătate publică.