Antena 3 CNN Life Sănătate Un nou alergen extrem de periculos a fost depistat în România

Un nou alergen extrem de periculos a fost depistat în România

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 16:06 26 Iun 2024 Modificat la 16:06 26 Iun 2024
nasocalm Ferrari Press Agency
Dispozitiv pentru pacienții cu rinite alergice. Sursa foto: hepta / Ferrari Press Agency

Un nou agent alergen extrem de periculos a fost depistat în România, iar în prezent acesta este cercetat de specialiștii din Timișoara, relatează Agerpres.

Agenția de presă o citează în acest sens pe prof. dr. Carmen Bunu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

Noul factor alergen este reprezentat de mucegaiuri.

"În condițiile în care știm că polenurile şi ambrozia sunt un pericol, vă semnalez că apare un alt agent extrem de periculos. Sunt o serie de mucegaiuri în aer, despre care noi nu știam până în momentul de față. Acești fungi sunt extrem de prezenți. I-am observat de anul trecut şi se manifestă şi în acest an. Ei vor fi obiectul nostru de cercetare", a spus Carmen Bunu.

Ea a adăugat că datele cercetării urmează să fie puse la dispoziția specialiștilor din întreaga Europă.

Potrivit dr. Bunu, alergenilor "clasici" li se adaugă mulți fungi care duc la astm cu forme de greu de tratat dacă nu se identifică în mod precis factorul declanșator.

Bunu a atras atenția asupra unei aplicații pentru telefoanele mobile, numită Alergotel, asigurată de consorțiul de medici ai Spitalului Județean Timișoara, împreună cu cei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara şi cu cei de la Universitatea pentru Științele Vieții din municipiu.

Aplicația este capabilă să detecteze prezenta anumitor factor aero-alergeni.

Președinte SRAIC: Majoritatea polenurilor vin de la țară

Președinta SRAIC a mai spus, legat de alergenii cunoscuți, că "majoritatea polenurilor vin de la sate și îi afectează pe cei din orașe, pentru că aici se adaugă şi poluarea".

Spitalul Județean Timișoara are, în premieră, un Compartiment de alergologie și imunologie cu trei saloane a câte două paturi, ce va funcționa în regim de spitalizare de o zi, contravaloarea terapiilor aplicate fiind decontată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.

Dr. Carmen Bunu a subliniat că acest Compartiment de alergologie este o necesitate, în contextul în care bolile alergice sunt tot mai complexe şi implică situații în care viața pacienților este pusă în pericol.

"Este vorba despre o categorie de pacienți extrem de vulnerabili, predispuși la șoc anafilactic. Faptul că la nivel mondial a scăzut mortalitatea prin șoc anafilactic se datorează tocmai existenței unor centre bine specializate în acest tip de alergii.

Timișoara face pasul către această abordare a pacienților cu risc de șoc anafilactic prin înființarea acestui centru. El va deservi tot ce înseamnă boli alergice în vestul țării", a spus ea.

×
TOP articole
x close