Antena 3 CNN Life Sănătate Dr. Mihai Craiu: Să fii bunic în era COVID-19... este cam ca în romanul lui Gabriel Garcia Marquez - "Dragostea în vremea Holerei"

Dr. Mihai Craiu: Să fii bunic în era COVID-19... este cam ca în romanul lui Gabriel Garcia Marquez - "Dragostea în vremea Holerei"

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 13:28 08 Apr 2020 Modificat la 13:28 08 Apr 2020
o_1e5cl1l7hbcnfdgrlpovf13gob.jpg
Sursa foto: Antena 3

Distanțarea socială separă bunicii de nepoți sau ar trebui să îi separe, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru. 

Medicul explică faptul că acest lucru este esenţial pentru că, deşi cei mici sunt rar expuşi bolii COVID-19, bătrânii se îmbolnăvesc repede, iar evoluţia nu este adesea favorabilă.

"Să fii bunic în era COVID-19.... Este cam ca în romanul lui Gabriel Garcia Marquez - "Dragostea în vremea Holerei"...

Să fii bunic este grozav atât emoțional, cât și fizic. Mulți bunici devin activi, încep să meargă la plimbare, cu rolele sau canoia, să facă yoga sau orice alt sport care amuză nepoții, să citească poveşti, să povestească snoave cu tâlc sau povești de viață.

Dar în 2020 regulile s-au schimbat și distanțarea socială separă bunicii de nepoți. Sau ar trebui să îi separe, DACĂ nu au fost deja izolați împreună de peste 14 zile.

De ce?

Pentru că sugarii fac excepțional de rar boala cu noul coronavirus. În general copiii fac boli atât de puțin severe încât nu ajung în atenţia spitalelor pentru a fi testați şi ca atare nu se transformă în cifre din statisticile actuale. Deseori boala la sugar e ca o simplă răceală şi ajunge la spital doar pentru că exista un contact cu noul coronavirus, în familie. 

Nu spune nimeni că nu există boala la sugar!! Ea este documentată, dar este mult mai rară decât ne-am aștepta. Uneori sursa fiind chiar bunica (care avea aparent "doar" o raceală banală), cum este acest caz din Vietnam.

Există şi cazuri exceptional de rare, în care au murit copii extrem de mici, care s-au dovedit a avea ȘI infecție COVID-19, pe lângă alte probleme... Acum o săptamână, în Connecticut în SUA, a decedat un sugar de 6 săptămâni.

Dar pericolul mare vine pentru copiii nenăscuți ce nu au ajuns la termen, deoarece o infecţie severa COVID19, la mamă, poate produce naștere prematură, urmată de complicații şi deces, precum acest caz din Louissiana, în SUA.

MESAJ DE LUAT ACASĂ - Copiii mici fac rar boală evidentă clinic și rareori evoluează sever.

DAR pot da boala bunicilor lor, CHIAR DACĂ nu par deloc bolnavi. Iar aceștia pot evolua foarte grav sau pot muri.

CONCLUZIE - învățaţi bunicii să facă video-conferințe cu nepoții - Skyppe sau Whatsapp, Zoom etc. E nevoie de contact vizual şi comunicare frecventă în era asta în care seniorii sunt atât de greu încercaţi emoţional.

Zice şi CDC că teleconferința e strategia de comunicare optimă "în vremea holerei", a scris medicul Mihai Craiu, miercuri, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

×
x close