Antena 3 CNN Life Sănătate Detaliul la care trebuie să fiți atenți când cumpărați pate de ficat! Puțini români acordă importanță acestui lucru

Detaliul la care trebuie să fiți atenți când cumpărați pate de ficat! Puțini români acordă importanță acestui lucru

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 17:00 23 Ian 2024 Modificat la 17:00 23 Ian 2024
Horasiu Vasilescu / Getty Images
Detaliul la care trebuie să fiți atenți când cumpărați pate de ficat! Puțini români acordă importantă acestui lucru Sursa foto: Horasiu Vasilescu / Getty Images

Pateul de ficat este un produs ieftin și delicios, consumat de mulți români. Însă, atunci când îl cumpără, românii ar trebui să fie atenți nu doar la preț, spun specialiștii.  

Potrivit acestora, majoritatea produselor de pe piață conțin o cantitate mare de sare, grăsimi și nitriți. Acești compuși, prezenți în multe produse alimentare procesate, pot avea efecte negative asupra sănătății, iar consumul lor în exces poate contribui la diverse afecțiuni. 

Conform unor cercetări recente, multe dintre brandurile populare de pateu de ficat conțin niveluri ridicate de sare, care pot contribui la hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare. De asemenea, conținutul crescut de grăsimi saturate din aceste produse poate avea impact asupra nivelului de colesterol, crescând riscul de boli cardiace. 

Iar nitriții, utilizați ca agenți de conservare în procesul de producție a pateului de ficat, au fost, de asemenea, asociați cu riscuri pentru sănătate. Transformarea acestora în nitrozamine, la nivelul tractului gastro-intestinal, crește riscul de cancer, spun specialiștii.  

„Anchetă pe etichetă: pate de ficat”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că, de fiecare dată când cumpărăm pateu de ficat, ar trebui să citim cu atenție lista de ingrediente și să îl alegem pe ”cel mai sănătos”. Atât cât se poate.  

„Anchetă pe etichetă: pate de ficat. Ideal ar fi să-l facem noi acasă. Dar dacă e cumpărat cum îl alegem, care sunt ingredientele pe care le urmărim și ce produs respectă cel mai mult raportul calitate-preț? Veți constata că nu e ușor și până la urmă tot criteriul “gust” e cel mai important”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook. 

Conținut de ficat de maximul 46%

Comparând cinci dintre cele mai populare tipuri de pate de ficat de pe piață, Mihaela Bilic a descoperit că niciunul nu are un conținut de ficat mai mare de 46%. 

„Pateul de ficat, un aliment de sezon pentru că are mult fier, vitamina A și vitamina B12, deci ne apără de anemie. Însă, cum îl alegem? La ce trebuie să ne uităm pe etichetă? În primul rând, la conținutul de ficat, nu-i așa? Aici am ales doar pate de ficat de porc și vedeți că procentul diferă mult, de la 20% până la 46%. Însă nu doar conținutul de ficat trebuie urmărit, ci și conținutul de sare și grăsimi pentru că recomandările sunt să scădem aportul de sare și grăsimi”, spune medicul. 

Lucrurile nu stau mai bine nici în ceea ce privește sarea și grăsimile.  

„La capitolul sare vedeți că extremele au 2 grame de sare, iar la capitolul grăsimi, din păcate, în conserve nu avem ficat și unt așa cum l-am face noi acasă pe minunatul pate de ficat, ci avem ficat și slănină de porc, așa că, atenție, poate fi procentul de grăsime până la 28%! 

Dacă tot vorbeam de ingrediente și de rețetă, toate produsele acestea în conservă, din păcate, sunt mult mai complexe, au mult mai multe ingrediente decât ar trebui. Se ajunge chiar la un număr de 12-13 ingrediente, când, de fapt, ar trebui să fie ficat, unt și condimente. Dar, asta, e dacă ne e lene și vrem să-l luăm cumpărat. Dacă tot vorbeam de cumpărat, țineți cont și de preț!”, a mai completat Mihaela Bilic. 

Cu alte cuvinte, chiar dacă nu avem timpul sau starea necesară să facem pateul acasă, putem să zăbovim câteva secunde în plus asupra etichetei produsului și să alegem răul cel mai mic, pentru a ne păstra sănătatea. 

×
x close