Antena 3 CNN Life Sănătate Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului! Medic: ”Se găsește în toate aceste alimente!”

Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului! Medic: ”Se găsește în toate aceste alimente!”

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 06:00 12 Apr 2024 Modificat la 06:00 12 Apr 2024
Getty Images / Enrique D?az / 7cero
Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului! Medic: ”Se găsește în toate aceste alimente!” Sursa foto: Getty Images / Enrique Díaz / 7cero

Postul Paștelui este un timp de pregătire spirituală înaintea sărbătorii Învierii, în care credincioșii se străduiesc să se concentreze pe rugăciune, pocăință și renunțarea la anumite plăceri sau obiceiuri, precum consumul de carne sau produse lactate. În general, postul Paștelui are o durată de 40 de zile, amintind de perioada de post și rugăciune a Domnului Iisus Hristos înainte de patimile, moartea și învierea Sa.

Perioada de post este marcată de restricții alimentare și de un stil de viață mai simplu și mai concentrat pe viața spirituală. Credincioșii sunt încurajați să practice faptele bune, să se roage și să reflecteze asupra semnificației și învățăturilor învierii lui Hristos.

Obiceiurile specifice ale postului Paștelui pot varia în funcție de tradițiile locale și de interpretarea specifică a diferitelor comunități creștine. Totuși, esența acestui post este aceeași: pregătirea sufletească pentru sărbătoarea Învierii prin renunțarea la păcate și apropierea de Dumnezeu.

În timpul postului Paștelui, credincioșii participă la slujbe bisericești speciale, și se pregătesc spiritual pentru sărbătoarea Învierii prin rugăciune și meditație asupra tainelor credinței creștine.

Astfel, pentru mulți români, postul Paștelui reprezintă nu doar o perioadă de abstinență alimentară, ci și o oportunitate de regenerare spirituală și de întărire a legăturii lor cu Dumnezeu și cu comunitatea creștină.

Din păcate însă, uneori, oamenii nu știu ce alimente să aleagă în post, astfel încât să aibă o dietă echilibrată, hrănitoare, dar și sănătoasă. Și consumă hrană care este chiar mai nocivă decât produsele animale. 

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, trage un semnal de alarmă cu privire la aceste alimente.

”Feriți-vă de acizii grași trans!”

”Dacă țineți post, feriți-vă de acizii grași trans!

Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!

În ce alimente găsim acizi grași trans

În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans”, explică medicul.

Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale.

Margarina și uleiul de palmier, cele mai periculoase

Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier. Cât despre ulei, el trebuie folosit ca atare, în formă lichidă, indiferent că e de floarea-soarelui sau de măsline. Iar pentru cei care țin post, puneți accentul pe legume și leguminoase boabe, pe mâncare gătită din ingrediente simple, așa cum făceau bunicii noștri. Mai bine un ghiveci de legume, decât paste tartinabile și patiserie de post. Și nu uitați că sunt doar 10 zile cu dezlegare la ulei și vin, până și religia știe că excesul de grăsimi vegetale nu este sănătos”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea socială. 

Dacă țineți post, feriți-vă de acizii grași trans! Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în...

Publicată de Mihaela Bilic pe Luni, 8 aprilie 2024

×
x close