Antena 3 CNN Life Sănătate Mezelurile, toxice pentru oameni și animalele de companie. Lygia Alexandrescu: "Daca se consuma constant, mai mult de 100 g, putem vorbi de cancer"

Mezelurile, toxice pentru oameni și animalele de companie. Lygia Alexandrescu: "Daca se consuma constant, mai mult de 100 g, putem vorbi de cancer"

Mia Lungu
1 minute de citit Publicat la 08:56 25 Mar 2022 Modificat la 08:57 25 Mar 2022
lygia alexandrescu
Sursa foto: Antena 3

Echipa Antena 3 a făcut un experiment pentru a vedea dacă motanul Simba va consuma parizel sau un pliculet cu carne neprocesata.

"Într-un recipient am tăiat o felie de parizel cumpărat din comerţ, iar în celălalt am pus un pliculeţ de hrană pentru pisici pe bază de carne. Îl lăsam pe Simba să aleagă ce preferă", a precizat reporterul Antena 3, Mara Maer.

"Se pare ca Simba prefera mai mult pliculetul pe baza de carne neprocesata."

"Am încercat din nou dar de această dată am acoperit și bolurile de mâncare pentru a nu le influența decizia, însă Simba nu pare că și-a schimbat părerea nici de această dată. A evitat mezelurile si a ales din nou pliculetul"

Pentru a avea gust, în mezeluri este adăugat glutamatul de sodiu. Acesta are capacitatea de a stimula creierul să perceapă gustul de sute de ori mai intens. Chiar și așa, animalutele nu se lasă păcălite.

"Alimentația animalelor, dacă este o mâncare de bună calitate, este făcută proporțional încât să aibă și protene și vitamine și minerale. Nu consumă anumite alimente trebuie să le placă gustul și și mirosul.", spune Graure Iulia, medic veterinar.

Românii aleg însă mâncarea animalelor de companie cu mai multa grijă, în comparație cu propriul coș de cumpărături.

Obiceiul prost al românilor de a cumpără mezeluri dezosate crește îngrijorător de la an la an. Deși cunosc riscurile la care se expun, 7 din 10 le consuma cel puțin o dată pe săptămână datorită gustului plăcut, spun ei.

Un parizer are până la 10 E-uri, dintre care unele favorizează apariția bolilor grave.

"Marea problemă a mezelurilor este felul în care e prelucrată carnea. E multă slănină, sunt multe zgarciuri. Dacă se consumă constant, pentru că este un efect care se adună în timp, vorbim despre creșteri de colesterol, creșteri de trigliceride, riscul de apariție al diabetului, a gutei, și dacă se consumă constant, de 5 ori pe săptămâna, mai mult de 100 g, putem vorbi de cancer", avertizează medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

De cele mai multe ori, însă, oamenii nu fac alegeri în funcție de aditivii alimentari, ci mai degrabă în funcție de preț.

×
x close