Antena 3 CNN Life Sănătate Medicul Radu Țincu explică efectele substanței opioide care a făcut deja prăpăd în SUA, iar acum este consumată de tinerii din România

Medicul Radu Țincu explică efectele substanței opioide care a făcut deja prăpăd în SUA, iar acum este consumată de tinerii din România

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:19 16 Sep 2023 Modificat la 18:21 16 Sep 2023
Radu Tincu
Medicul Radu Țincu explică efectele substanței opioide care a făcut deja prăpăd în SUA, iar acum este consumată de tinerii din România Sursa foto: Antena 3 CNN

Medicul spune că, dacă această substanță, denumită Oxicodonă, este injectată, poate provoca decesul în mai puțin de un minut.

"Din cauza drogurilor, în general, mor foarte mulți oameni. Nu avem o statistică oficială în România la acest moment, însă această substanță opioidă este mult mai puternică decât morfina. 

Este o substanță folosită doar în spitale, în special în zona de anestezie și terapie intensivă, folosindu-se, de asemenea, și în zona oncologică, sub forma unor plasturi cutanați, care oferă analgezie persoanelor cu un cancer în fază terminală.

Această substanță creează, în primul rând, dependență, care apare repede, după câteva săptămâni. 

Citește și: Avocata dealerului "Maru", primele declarații după arestare: "El simte o presiune asupra sa"

Această substanță nici măcar nu creează o stare de bine, ci o stare de moleșeală. Într-adevăr, te decuplează de realitate și ai senzația că plutești într-o zonă unde timpul curge mai ușor și nu mai sunt probleme.

De asemenea, această substanță poate determina depresie respiratorie. Mulți dintre cei care ajung la spital cu supradoză, mor prin stop respirator, iar acest lucru se întâmplă pentru că substanța inhibă centrii respiratori din creier, iar persoana respectivă nu mai respiră.

Injectarea unei astfel de substanțe produce decesul în doar câteva zeci de secunde", a spus medicul, la Antena 3 CNN.

Specialistul a explicat, de asemenea, și efectele pe care drogurile le au asupra celor care le consumă de la vârste foarte mici.

"Faptul că încep să folosească substanțele în perioada de dezvoltare a creierului, modificând dezvoltarea normală a sinapselor, duce la o scădere globală a capacității neuro-cognitive.

Acești copii au tulburări de atenție, memorie, gândire. Majoritatea au performanțe școlare scăzute.

Dar cel mai important pentru viitorul societății românești este legat de faptul că ei dezvoltă tulburări de comportament, iar studiile ne spun că, la vârsta adultă, au o incidență mai mare pentru bolile psihice", a adăugat medicul.

×
TOP articole
x close