Antena 3 CNN Life Sănătate Medicamentele cu metamizol, interzise în țări din Uniunea Europeană, prezente în continuare în România. „Sunt bine tolerate dacă se urmează indicațiile din prospect”

Medicamentele cu metamizol, interzise în țări din Uniunea Europeană, prezente în continuare în România. „Sunt bine tolerate dacă se urmează indicațiile din prospect”

2 minute de citit Publicat la 19:07 14 Sep 2016 Modificat la 19:07 14 Sep 2016
pills-1569173_1280.jpg
Foto: pixabay.com

Există medicamente despre care s-a dovedit că fac mai mult rău decât bine, motiv pentru care au fost interzise deja de ani buni în țări din Uniunea Europeană, dar nu și în România, scrie libertatea.ro.

Piafenul, Algocalminul sau Novocalminul sunt medicamente care conţin metamizol, o substanţă care folosită în exces, poate duce la o boală care poate fi fatală. Tocmai din această cazuă, în țările civilizate din Uniunea Europeană au fost interzise de ani buni. În România însă, nu. Și asta pentru că oficialii din sănătate au ajuns la concluzia că nu este cazul să ia asemenea măsuri ”drastice” și au decis ca respectivele pilule să nu mai fie eliberate decât cu prescripție medicală.

Astfel, din 2011 calmentele pe bază de metamizol nu se mai eliberează decât pe bază de prescripţie medicală.

Într-o precizare transmisă redacției Antena3.ro, Sanofi România atrage atenția că substanța activă metamizol este autorizată în 30 de țări din Europa și că în țara noastră nu au fost raportate niciodată cazuri de agranulocitoză.

Redăm mai jos punctul de vedere al Sanofi România

Substanţa activă metamizol este autorizată în peste 30 de ţări din Europa (din cele 42 de țări¹-²), fiind recomandată de medici pentru tratamentul durerilor acute severe postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauză tumorală, alte dureri severe acute sau cronice.

 

În marea majoritate a statelor membre UE, medicamentele conţinând metamizol sunt eliberate pe bază de prescripţie medicală: Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Ungaria ş.a. (consultați harta atașată). România s-a aliniat la practica statelor membre UE începând din anul 2011, chiar la solicitarea companiei Sanofi adresată în 2010 Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

 

Conform Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, în România nu există date oficiale cu privire la siguranţa în utilizare a metamizolului. Nu au fost raportate niciodată cazuri de agranulocitoză în ţara noastră. Medicamentul este bine tolerat dacă se urmează indicaţiile din prospect. Subliniem că orice medicament poate avea efecte adverse, de aceea trebuie urmată cu stricteţe recomandarea medicului și trebuie citit prospectul înainte de administrare.

 

În Rezumatul Caracteristicilor Produsului al medicamentului Algocalmin®1 este specificat foarte clar că agranulocitoza³ este o reacţie adversă posibilă, dar foarte rară. Cu toate acestea, diferențele geografice în riscul apariției ei pot fi parțial explicate prin diferențele determinate de [...]cofactori locali genetici și/sau geografici.

 

Brandul Algocalmin® are o tradiţie de peste jumătate de secol pe piaţa locală, fiind votat de români timp de 10 ani consecutivi (2006-2015) drept cel mai de încredere analgezic în cadrul studiului Trusted Brands⁵.

Note:

1. European Medicines Agency – National competent authorities (human): www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/general/general_content_000155

2. jsp (accesat iulie 2016); Tarius Regulatory Intelligence: www.tarius.com/list-of-authority-websites/ (accesat iulie 2016)

3. RCP Algocalmin disponibil pe - http://www.anm.ro/_/_RCP/rcp_1732_24.06.09.pdf?s_den_com=algocalmin&s_dci=&s_firm_tar_d=&s_forma_farm=&s_cod_atc=&s_cim=&anmPageSize=&ID=1022

4. Ibanez L. et al.: Agranulocytosis associated with dipyrone (metamizol). Eur J Clin Pharmacol (2005) 60: 821–829.

5. Realizat concomitent în mai multe ţări europene, prin corespondenţă, studiul Trusted Brand identifică şi premiază anual mărcile care au reuşit să câştige încrederea consumatorilor la nivel european şi naţional.

1 Medicament eliberat pe bază de prescripţie medicală

×
Etichete: medicamente
TOP articole
x close