Un medicament pentru diabet este cerut în farmacii pentru slăbit.
Deşi acesta se eliberează doar pe bază de reţetă, sunt mulţi oameni care au reuşit să îl obţină şi fără.
Preţul nu este unul mic, iar cei care îl administrează după ureche s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate
Medicii și farmaciștii spun că de câteva luni se confruntă cu un adevărat fenomen legat de medicamentul injectabil pentru diabetul de tip 2. Acesta este eficient în reglarea glicemiei, însă este cunoscut pentru efectele sale asupra greutății.
Cei care l-au administrat spun că au slăbit chiar și 20 de kilograme astfel, deși utilitatea sa este alta, medicamentul a început să fie căutat de cei care voiau să piardă câteva kilograme și în multe farmacii a fost eliberat fără rețetă.
Medicamentul, considerat unul minune de cei care vor să slăbească, nu este deloc ieftin. Acesta costă 1245 de lei.
Ce efecte adverse poate avea medicamentul
De compensare beneficiază doar diabeticii care au o prescripție medicală obținută în urma unor analize extrem de amănunțite, analize de sânge și o ecografie abdominală. În caz contrar, efectele ar putea fi extrem de grave.
"Greaţă, chiar și vărsături, balonare, constipație. Poți să ai probleme cu vezica biliară, să fii mai predispus să faci pietre. Au fost cazuri de pancreatită acută", a precizat Simona Carniciu, medic specialist diabet.
Odată întrerupt tratamentul, este întreruptă și senzația de foame, iar cei care l-au urmat se vor îngrășa din nou.
Medicii le fac și un scurt instructaj diabeticilor înainte de administrare a medicamentului, tocmai pentru a evita complicațiile produse în cazul administrării cantității greșite de ser.
Ştirea iniţială:
Medicul diabetolog Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, spune că tratamentul ajută şi în scăderea în greutate, fapt confirmat de studiile de specialitate.
El a explicat principiul după care funcţionează medicamentul Ozempic, dar şi altele asemenea acestuia.
“Substanţa din el încetineşte golirea stomacului dându-ţi mai multă vreme senzaţia de saţietate.
Acum vreo 30 de ani, se spunea în cărţile noastre de medicină, erau 3-4 rânduri despre nişte hormoni intestinali care se cheamă incretine. Şi care sunt hormoni ai saţietăţii şi care îţi încetinesc golirea stomacului, îţi ţin mai multă vreme senzaţia de saţietate şi în acelaşi timp îţi împiedică formarea de glucagon, este un hormon care face invers decât insulina, crescându-ţi glicemia.
Atât erau, 3-4 rânduri în tratatele de specialitate. Acum sunt tratate întregi despre aşa ceva. Ei, aceşti hormoni ai saţietăţii sunt făcuţi să ţină numai 4 minute, după care dispar.
Savanţii s-au gândit, hai să facem aceşti hormoni sau să găsim ceva asemănător care să ţină mai multă vreme şi au găsit tot felul de soluţii şi medicamente asemănătoare structural care ţin de la 12 ore până la 1 zi, 2, o săptămână.
Dacă aceşti hormoni au fost făcuţi de mama natură să ţină 4 minute, oare nu scuipăm contra vântului? Este adevărat, sunt de destulă vreme pe piaţă, ca să-ţi arate că merge bine şi că funcţionează, destulă vreme însemnând 4-5 ani, până la 20 de ani mai e timp” explică medicul pentru News.ro.
Majoritatea pacienților au slăbit și 20 de kilograme, în 2-3 luni
Ozempicul este dozabil, injectabil, este eficient, există şi altele, este a 4-a generaţie sau a 5-a dintre aceste medicamente care au apărut, el având la ora actuală şi indicaţie pentru obezitate, până acum era numai pentru diabet.
Iar în doză imensă, în cantităţi mari, se pare că poate fi luat şi pe gură.
“Pe piaţă există două variante injectabile, sunt medicamente pentru scăderea glicemiei şi se dau exclusiv pe reţetă de la medicul diabetolog sau nutriţionist.
El a fost aprobat prima oară în America de către FDA, dar ca efect secundar, nu advers, s-a observat că majoritatea pacienţilor au avut o scădere foarte mare în greutate, uneori chiar de 20 de kilograme, asta în timp de 2-3 luni. Intervine prin scăderea apetitului, prin gestionarea mai uşor între ceea ce înseamnă saţietate şi consumarea mâncării, în România a fost introdus pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi este folosit în reţete gratuite şi compensate tocmai pentru pacienţii care au probleme cu glicemia, pentru diabetici”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist la o farmacie din Capitală.
Oamenii vin să ceară medicamentul fără reţetă la farmacie, fără a fi consultaţi de medic înainte, ceea ce este greşit.
Farmacistul atrage atenţia asupra importanţei unei anamneze prealabile în funcţie de care medicul poate sau nu prescrie acest tratament.
“Vin să ceară fără reţetă, destul de des, nu este vorba numai de Ozempic, mai este un medicament injectabil care acţionează prin acelaşi mecanism, pentru scăderea greutăţii.
Tuturor le recomandăm, chiar avem acum numere de diabetologi unde să-i trimitem, pentru că este necesară şi o anamneză. Adică li se va recomanda, unii au şi primit eventual reţeta, li s-au recomandat analize de sânge, o ecografie abdominală şi ecografie de tiroidă. În funcţie de aceste analize, medicul poate recomanda dacă i se poate administra şi acest Ozempic”.