Dacă odihna nocturnă este suficientă, organismul eliberează leptina, un hormon care blochează stimulul foametei. Dimpotrivă, o noapte nedormită creşte nivelul de grelină, hormon care te îndeamnă să mănânci şi să alegi în special alimente bogate în calorii.
Un amplu program de slăbire care atinge nu numai alimentele, ci şi aspectele comportamentale, ar fi foarte util să includă câteva indicaţii pentru o bună „igienă a somnului”.
Dacă mai demult s-a crezut că dormitul în exces era o atitudine asociată cu lenea şi un stil de viaţă sedentar, acum s-a înţeles că o odihnă adecvată este esenţială din mai multe motive. Cu cât dormi mai puţin, cu atât te îngraşi mai mult, arată cele mai recente experimente.
Cercetările care confirmă acest lucru au fost efectuate de experţi de la Universitatea din Chicago, care şi-au publicat rezultatele în revista ştiinţifică Jama (Journal of the American Medical Association).
În sondajul care a luat în considerare 80 de adulţi supraponderali, adăugarea în medie a 1,2 ore de odihnă suplimentară pe noapte a dus la o reducere a aportului caloric total.
Participanţii au fost adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani, cu o durată medie de somn de mai puţin de 6,5 ore pe noapte.
După o perioadă de somn obişnuit de 2 săptămâni (fără modificări de program) au fost împărţiţi în 2 grupe: primul a urmat o şedinţă de consiliere personalizată care a fost menită să ajute oamenii să doarmă mai mult, până la obiectivul de 8 ore şi jumătate în total.
Modificarea duratei somnului, invers corelată cu caloriile consumate
Al doilea grup a servit drept „control”, adică termen de comparaţie.
După încă 2 săptămâni, durata de somn a primului grup a crescut cu aproximativ 1,2 ore pe noapte şi, în acelaşi timp, s-a înregistrat o scădere a aportului de energie în comparaţie cu grupul de control.
Modificarea duratei somnului a fost invers corelată cu caloriile consumate.
Participanţii care s-au odihnit mai mult, chiar şi fără îndrumări alimentare, au mâncat spontan mai puţin, aşa că au slăbit mai mult.
În ciuda unor limitări inerente studiului şi legate mai ales de faptul că participanţii erau deja supraponderali şi dormeau puţin, rezultatele nu i-au surprins pe cei care se ocupă de aceste probleme.
„Este o confirmare: durata scurtă a somnului a fost de mult recunoscută ca un factor de risc pentru obezitate.
Este dovedit că dormitul mai puţin tinde să mănânce mai mult”, explică Luigi Ferini-Strambi, directorul Centrului de Medicină a Somnului al Spitalului Irccs San Raffaele din Milano, potrivit Mediafax.
Alimentele pe care le consumi chiar îți afectează sănătatea, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, dacă ne gândim la piele. Oricât de frumos ar fi să crezi că poți să mănânci toate alimentele prăjite și grase după cum îți dorești, fără a avea repercusiuni, pur și simplu nu este posibil, notează Healthline.
Când nu reușiți să consumați echilibrul corect de vitamine, minerale și macronutrienți (grăsimi, carbohidrați și proteine) pentru a permite organismului să funcționeze la capacitate maximă, trebuie să vă pregătiți pentru potențiale probleme. Desigur, este posibil ca aceste probleme să nu interfereze drastic în viața de zi cu zi, dar ar putea duce la modificări vizibile ale pielii, unghiilor și părului.
Chiar dacă există mii de produse pe piață menite să-ți ajute pielea, un articol din 2012 din Dermatoendocrinology a concluzionat că niciun produs nu poate compensa cu adevărat beneficiile unei diete bune.
„Consumul de fructe și legume poate reprezenta cea mai sănătoasă și sigură metodă pentru a menține o dietă echilibrată și o piele cu aspect tânăr”, au conchis autorii studiului.