O femeie în vârstă de 32 de ani s-a stins din viață la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, la doar câteva zile după ce a adus pe lume un copil la un spital privat.
Femeia avea sânii inflamați și astfel a ajuns la urgențe de două ori. Purtătorul de cuvânt al SCJU Sibiu, Cristina Bălău, a afirmat că tânăra mamă, care se afla în perioada de lăuzie, a fost internată joi, 4 aprilie, la secția de Obstetrică-Ginecologie a spitalului, prezentând sâni angorjați, suferind de afecțiunea "Furia Laptelui".
Medicii au prescris un tratament cu antibiotice și au indicat o reevaluare ulterioară în cazul unei schimbări a stării de sănătate. Femeia s-a întors a doua zi la Urgențe manifestând simptome de șoc toxico-septic și insuficiență multiplă de organe. Aceasta a făcut infarct de trei ori, iar ultimul i-a fost fatal.
Ce este "Furia Laptelui"
Potrivit specialiștilor "Furia Laptelui", cunoscută și sub numele de "angorjarea sânilor”, este un fenomen care survine, de obicei, la trei până la cinci zile după naștere, însă poate apărea în orice moment în timpul alăptării. Se caracterizează prin mărirea în volum a sânilor, care devin rigizi și sensibili.
Această afecțiune nu afectează toate femeile, dar atunci când se întâmplă, sânii devin sensibili, rigizi, plini cu lapte și tensionați, iar senzația de durere se poate extinde până la nivelul axilei, însoțită de o temperatură mai ridicată decât în mod obișnuit.
Complicații
"Furia Laptelui" poate genera o serie de complicații:
- înfundarea sau blocarea canalelor de lapte: canalele de lapte sunt niște tuburi de dimensiuni mici care duc laptele la nivelul mamelonului; când aceste canale se blochează cu lapte, se formează un nodul la nivelul sânului. Este important ca blocajul canalului să fie îndepărtat cât mai repede, deoarece există riscul de infecție;
- mastita: este o infecție a sânului care apare atunci când laptele este blocat la nivelul sânului și încep să se dezvolte bacterii, care duc la infecție. Mastita se tratează cu antibiotice prescrise medic; de asemenea, e nevoie de masaj blând al sânului, muls și tratament pentru combaterea febrei care se asociază.
Cum se poate evita "Furia Laptelui"
Această afecțiune este un fenomen natural care apare, în special, în primele zile după naștere, însă se poate manifesta pe tot parcursul perioadei de alăptare. Pentru a reduce riscul de apariție a furiei laptelui și a complicațiilor specialiștii vin cu următoarele sfaturi:
- alăptați des;
- când sânii devin plini și inconfortabili, alăptați bebelușul (mai ales noaptea);
- nu trebuie limitat timpul bebelușului la sân;
- evitați hrănirea copilului cu alte lichide decât lapte matern dacă nu există o recomandare medicală în acest sens;
- dacă sânii sunt tari, mulgeți o cantitate suficientă de lapte înainte de alăptare, pentru ca bebelușul să se poată atașa la sân;
- lăsați copilul să golească primul sân, înainte de a-l atașa la celălalt, potrivit medlife.ro.