Antena 3 CNN Life Sănătate Noul tip de frică devenit fenomen în România. Mulți tineri români suferă de această anxietate

Noul tip de frică devenit fenomen în România. Mulți tineri români suferă de această anxietate

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 08:58 31 Dec 2023 Modificat la 08:59 31 Dec 2023

Probabil vi s-a întâmplat să vă sune telefonul şi să vă speriaţi. Să nu vreţi să răspundeţi sau să tresăriţi.

Dacă da, atunci e foarte posibil să suferiţi de un nou tip de anxietate, care se tratează deja în alte ţări prin terapie. Şi e foarte posibil să faceţi parte din generaţia Z, adică să fiţi născuţi între anii 90 şi 2010.

Generația Z a crescut și s-a format în epoca în care WhatsApp și celelalte aplicații de mesagerie instantă erau folosite deja de părinți. Spre deosebire de cei născuți în 1990, ai căror părinți foloseau frecvent telefonul clasic, ei au fost mai puțini expuși la convorbiri și au preluat și adaptat un alt stil de comunicare, cea scrisă.

Citește și: Scandal la un spital din Vaslui! O doctoriță se joacă pe telefon în loc să consulte pacienții. Femeia s-a răstit la un bolnav care aștepta pe hol

Specialiștii spun că există un prag care o dată depășit, simpla senzație de neplăcere la soneria telefonului se transformă în fobie. Printre semnalele de avertizare, îngrijorarea de a nu deranja altă persoană, stresul de a nu ne face de râs și evitarea în a răspunde apelurilor.

Tendința pentru comunicarea scrisă prin aplicații este remarcată și la celelalte generații. Oamenii petrec din ce în ce mai puțin timp în conexiune directă, la întâlniri față în față sau discuții personale.

Din păcate, teama de a efectua și de a primi apeluri telefonice, poate fi perturbatoare atât pentru viața personală, cât și pentru cea profesională. Specialiștii spun că această anxietate trebuie luată în serios.

×
x close