Antena 3 CNN Life Sănătate Primul centru de protonoterapie din România va beneficia de asistenţa experţilor din SUA

Primul centru de protonoterapie din România va beneficia de asistenţa experţilor din SUA

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 23:51 21 Iun 2024 Modificat la 23:58 21 Iun 2024
centru pronoterapie
Procedurile pentru construirea şi dotarea primului centru de excelenţă din România pentru tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice, prin protonoterapie încep în luna iunie. Sursa Foto: Facebook Alexandru Rafila

Secretarul de stat Alexandru Rogobete a anunţat că experţi din SUA oferă asistenţă pentru construirea Centrului de Excelenţă pentru Diagnosticare şi Tratament cu Protonoterapie din România, notează news.ro. 

În urma unei vizite la cel mai mare centru de Protonoterapie din SUA - Miami Cancer Institute, Proton Therapy Center & Research Building, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dr. Alexandru Rogobete a anunţat că experţii din SUA au oferit detalii tehnice necesare construirii şi dotării unui centru similar de excelenţă pentru diagnosticare şi tratament cu protonoterapie din România.

”Proiectul de 100 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile ar putea intra în procedurile de achiziţie chiar din luna aceasta”, explică secretarul de stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate.

”Construim în România primul centru de excelenţă dedicat diagnosticării şi tratamentului cu protonoterapie din întreaga regiune. Avem fondurile necesare alocate atât pentru construcţie cât şi pentru dotare. Este un mare plus că proiectul nostru din România poate beneficia de expertiza şi experienţa celor care au construit centre similare în lume, în special în SUA”, a declarat secretarul de stat dr. Alexandru Rogobete.

Proiectul cuprinde atât partea de modernizare, reabilitare şi extindere a clădirii destinate tratamentelor de zi cu zi şi de durată, cât şi dotarea centrului cu echipamente de imagistică: PET-RMN, RMN 3T, RMN 1,5 T, PET-CT CT premium, SPECT 16 sliceuri); cyclotron pentru producerea de radioizotopi, echipamente de dozimetrie, analize medicale şi investigaţii; cyclotron pentru producerea de radioizotopi, infrastructura IT, cyberknife machine, aparat de radioterapie stereotaxică, TrueBeam ST, trilogy, RapidArc, accelerator linear.

Ce este Protonoterapia

Protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiație către tumori. Această tehnică este diferită de radioterapia convențională, care folosește raze X sau radiație cu fotoni.

Iată câteva caracteristici cheie ale protonoterapiei:

  1. Particule de Protoni: Protonii sunt particule încărcate pozitiv, cu o masă mai mare decât fotonii utilizați în radioterapie. Aceasta le conferă un profil de distribuție a dozei diferit, permițând o mai mare precizie în livrarea radiației către tumoare.

  2. Precizie și Profunditate: Una dintre principalele avantaje ale protonoterapiei este capacitatea de a oferi o doză maximă de radiație direct în tumoare, minimizând expunerea țesuturilor sănătoase din jur. Această precizie se datorează comportamentului protonilor, care pot fi dirijați să-și elibereze cea mai mare parte a energiei radiației exact în tumoare, apoi să se oprească (fenomen denumit "picoare").

  3. Reductia Riscului de Daune Colaterale: Deoarece protonii pot fi dirijați cu o precizie mai mare decât razele X, protonoterapia poate reduce semnificativ riscul de daune la țesuturile sănătoase din apropiere. Aceasta poate fi deosebit de utilă în tratamentul tumorilor situate în apropierea organelor sau țesuturilor sensibile.

  4. Aplicații Clinice: Protonoterapia este folosită în special pentru tratamentul cancerului, mai ales în cazurile în care tumora este localizată în apropierea unor țesuturi critice sau organe importante, cum ar fi creierul, ochii, plămânii sau coloana vertebrală.

×
x close