Antena 3 CNN Life Sănătate Este bine să plângi? Rezultatele unui studiu arată beneficiile plânsului | De câte ori pe lună plâng femeile și bărbații

Este bine să plângi? Rezultatele unui studiu arată beneficiile plânsului | De câte ori pe lună plâng femeile și bărbații

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:38 10 Aug 2022 Modificat la 18:38 10 Aug 2022
barbat plange
Este bine să plângi? Rezultatele unui studiu arată beneficiile plânsului | De câte ori pe lună plâng femeile și bărbații Sursa foto: Pixabay

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, în medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună.

Se pare, însă, că mediile în funcție de țară variază considerabil. Femeile din China, de exemplu, plâng doar de aproximativ 1,4 ori pe lună, în timp ce bărbații din Bulgaria se pare că plâng doar de 0,3 ori pe lună, potrivit studiului citat de Ziarul de Iași.

Care sunt beneficiile plânsului

Cercetătorii au descoperit că plânsul poate aduce beneficii atât corpului, cât și minții tale, iar aceste beneficii încep la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului.

Detoxifică organismul: Există trei tipuri diferite de lacrimi: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale.

Lacrimile reflexe curăță resturile, precum fumul și praful, din ochi. Lacrimile continue vă lubrifiază ochii și ajută la protejarea acestora de infecții. Lacrimile emoționale pot avea multe beneficii pentru sănătate. În timp ce lacrimile continue conțin 98% apă, lacrimile emoționale conțin hormoni de stres și alte toxine. Cercetătorii au teoretizat că plânsul elimină aceste lucruri din sistem, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

Ajută la auto-calmare: Plânsul poate fi unul dintre cele mai bune mecanisme de auto-calmare. Cercetătorii au descoperit că plânsul activează sistemul nervos parasimpatic (PNS). PNS ajută corpul tău să se odihnească și să digere.

Beneficiile nu sunt însă imediate. Ar putea dura câteva minute de vărsare a lacrimilor înainte de a simți efectele liniștitoare ale plânsului.

Înlătură durerea: Plânsul pentru perioade lungi de timp eliberează oxitocina și opioidele endogene, cunoscute și sub numele de endorfine. Aceste substanțe chimice care te fac să te simți bine pot ajuta la atenuarea durerii fizice și emoționale. Odată ce endorfinele sunt eliberate, corpul tău poate intra într-o oarecare stare de amorțeală.

Oxitocina vă poate da un sentiment de calm sau de bunăstare. Este un alt exemplu al modului în care plânsul este o acțiune de auto-calmare.

Îmbunătățește starea de spirit: Pe lângă faptul că te ajută să ameliorezi durerea, plânsul poate chiar să-ți ridice moralul. Atunci când plângi, tragi multe respirații rapide de aer rece. Respirația în aer mai rece poate ajuta la reglarea și chiar la scăderea temperaturii creierului tău. Un creier rece este mai plăcut pentru corpul și mintea ta decât un creier cald. Ca urmare, starea ta de spirit se poate îmbunătăți după un episod de plâns.

Restabilește echilibrul emoțional: Plânsul nu se întâmplă doar ca răspuns la ceva trist. Uneori poți plânge atunci când ești extrem de fericit, speriat sau stresat. Cercetătorii de la Universitatea Yale cred că plânsul din aceste motive poate ajuta la restabilirea echilibrului emoțional. Atunci când ești incredibil de fericit sau speriat de ceva și plângi, acesta poate fi modul în care corpul tău se recuperează după ce a trăit o emoție atât de puternică.

Ajută bebelușul să respire la naștere: Primul plâns al unui bebeluș care iese din uter este un plâns foarte important. Bebelușii își primesc oxigenul în interiorul uterului prin cordonul ombilical. Odată ce un bebeluș este adus pe lume, trebuie să înceapă să respire singur. Primul plâns este cel care ajută plămânii bebelușului să se adapteze la viața din lumea exterioară.

Plânsul îi ajută, de asemenea, pe bebeluși să elimine orice lichid suplimentar din plămâni, nas și gură.

×
x close