Unii oameni au devenit dependenți de sport, după ce au descoperit cât de bine se simt, atât fizic, cât și psihic, după ce fac mișcare.
Rolul benefic pe care îl joacă sportul pentru creier este recunoscut și de prof. univ. dr. Vlad Ciurea, renumit neurochirurg.
Prof. dr. Vlad Ciurea: Unii oameni sunt dependenți de sport, cum sunt alții de cafea
Medicul spune că nu e deloc greu ca sportul să devină o adicție după ce vedem pe pielea noastră cât de bine ne simțim după jumătate de oră de mișcare și compară această ”dependență” cu cea de cafea.
Întrebat cum se explică faptul că unii oameni au devenit dependenți de sport, medicul a replicat:
”Foarte simplu se explică acest lucru. Este o frază pe care a spus-o un savant japonez: ”mă mișc, deci exist”. El și-a calat existența pe mișcare și această mișcare a devenit, ca și cafeaua pentru unii dintre noi, un drog.
Și nu mai poate fără mișcare, ceea ce-i face și bine, pentru că punând în funcțiile de mișcare, s-a implementat în creier și acolo este o mică rotiță care îți spune: te trezești, aleargă; sau ai ajuns, aleargă.
Cred că este un elixir și consider că face foarte bine și sunt uimit de această educație pe care o au americanii referitor la sport și faptul că se mișcă”, a explicat medicul Vlad Ciurea, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.
Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Sportul dă vitalitate, putere, gândire, tinerețe, gânduri bune”
Cel mai indicat ar fi să facem sport dimineața, pentru că ne pune organismul în mișcare.
”30 de minute de sport dimineața și toate gândurile rele s-au eliminat. Tot ce a primit organismul, oxigen, după aceea apă, desigur, a făcut ca să curețe de toxine corpul și de gânduri rele creierul.
Întreg organismul l-a pus în mișcare, i-a dat ceea ce spunem noi vitalitate, putere, gândire, tinerețe, gânduri bune”, a recomandat prod. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3.
Alimente care fac bine creierului. Prof. dr. Vlad Ciurea: "E fantastic acest produs pentru funcția cerebrală"
În bucătăria românească există mai multe alimente care fac bine creierului, care sunt accesibile mai tuturor, însă este necesar să știm să le alegem cu grijă.
Renumitul prof. Vlad Ciurea a inclus în această listă, făcută la Antena 3, carnea, fructele, chiar și ciocolata, dar și unele alimente la care nu ne-am fi gândit, precum semințele de dovleac sau uleiul de măsline.
”Foarte multe, foarte multe, dar noi ne ducem în altă parte pentru că alimentația din bucătăria românească este foarte grea, mesele sunt copioase", a spus medicul Ciurea.
Cea mai bună ciocolată pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea: "Celula nervoasă va fi extrem de mulțumită. Ciocolata îi dă energie"
Ciocolata, ca și cafeaua sau ceaiul verde, este bună pentru creier, spune prof. dr. Vlad Ciurea, însă trebuie atenție la sortimentul ales.
Cu alte cuvinte, nu orice ciocolată face bine la creier, chiar dacă celula nervoasă acceptă cu plăcere dulcele.
Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea explică faptul că cea mai bună ciocolată pentru creier este cea amăruie, care este și naturală și are puțin zahăr.
Alimentele care sunt "aur" pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea ne dă lista: "E nevoie de o anumită mâncare"
Creierul, această "bijuterie" cum o numeşte cunoscutul profesor Vlad Ciurea, are nevoie de hrană bună, de calitate pentru a funcţiona optim.
Există cinci alimente sau categorii de alimente care ne ajută să punem creierul în funcţiune mai bine, spune renumitul neurochirurg.
Creierul are nevoie, aşadar, de grăsimi bune, de proteine de calitate, dar şi de un anumit condiment, cum ar fi usturoiul, pe care îl folosim adesea în bucătărie, fără să ştim, de cele mai multe ori, că ne pune "bijuteria" în funcţiune.
Băutura consumată de prof. dr. Vlad Ciurea de două ori pe zi: "Face bine la creier, dar nu trebuie exces"
Prof. dr. Vlad Ciurea a povestit despre rutina sa zilnică, cum își începe ziua și ce face ca lucrurile să meargă bine și să nu se streseze.
”În general, la ora 22:00 sunt în pat și citesc. Recomand ca lucrurile să înceapă de dimineață bine.
Eu fac tot posibilul să mă trezesc la 5:30, pentru a avea timp să le fac pe toate. Să iau și micul-dejun. Și să nu mă stresez că am uitat câte ceva”, a spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirug.