Antena 3 CNN Life Sănătate Dr. Gindrovel Dumitra despre riscurile automedicaţiei cu iod. Ce să nu facem niciodată

Dr. Gindrovel Dumitra despre riscurile automedicaţiei cu iod. Ce să nu facem niciodată

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:43 04 Apr 2022 Modificat la 14:49 04 Apr 2022
pjimage (82)

Iodura de potasiu are o concentraţie foarte mare tocmai pentru a asigura un anumit blocaj al tiroidei într-un anumit context, atunci când există foarte mult iod radioactiv în atmosferă. Ca atare, preferăm să dăm o concentraţie foarte mare, cu anumite riscuri, decât să asistăm la un moment dat la afectarea tiroidei şi mai departe la posibilitatea apariţiei cancerului tiroidian. 

Din acest motiv, acest medicament se administrează doar în situaţia în care există un pericol iminent. Acum însă acesta nu există, iar populaţia trebuie să ştie că în momentul în care vom putea evalua aceste medicamente e posibil să apară anumite reacţii adverse cu o frecvenţă de apariţie mai mare, cum ar fi o erupţie pe piele, dar şi anumite reacţii adverse cu o frecvenţă necunoscută în acest moment. Şi aici putem chiar să vorbim de o respiraţie şuierătoare, o tuse apărută la un moment dat sau chiar de un sindrom diareic. 

Dar cele mai serioase probleme sunt reprezentate de tulburările autoimune care apar la o distanţă mai lungă de timp. E posibil să apară boala Hashimoto, guşa nodulară şamd la fel cum se poate întâmpla să asistăm la o dereglare a tiroidei în viitor. Poate să apară o hipotiroidie sau o hipertiroidie. 

Este foarte important ca în momentul în care primim aceste medicamente sau le avem la îndemână să nu fie luate decât dacă există un pericol iminent. Iar momentul în care se administrează va fi unul anunţat pe toate canalele publice în cazul în care va fi nevoie! 

×
x close