Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta mediteraneană poate îmbunătăți sănătatea inimii copiilor. Experții au explicat cum trebuie urmată

Dieta mediteraneană poate îmbunătăți sănătatea inimii copiilor. Experții au explicat cum trebuie urmată

dieta mediteraneana alimente mancare
Alimente din dieta mediteraneană. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    16 Iul 2024   •   09:02

Dieta mediteraneană a fost asociată cu multe beneficii pentru sănătatea adulților. Acum, un nou studiu sugerează că ar putea fi benefică și pentru sănătatea inimii copiilor, potrivit CNN.

O analiză a nouă studii anterioare, care au inclus 577 de participanți, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, a constatat că adoptarea dietei mediteraneene timp de cel puțin opt săptămâni a avut o asociere semnificativă cu scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului total, conform unui studiu publicat vineri în revista JAMA Network Open.

Cercetarea susține că încorporarea unor obiceiuri alimentare sănătoase la începutul vieții poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a tulburărilor metabolice, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, care își au adesea originea în copilărie, spun cercetătorii.

"Obiceiurile alimentare timpurii influențează în mod semnificativ sănătatea pe termen lung", a declarat autorul principal al studiului, Dr. José Francisco López-Gil, cercetător principal la One Health Research Group de la Universitatea Americilor din Quito, Ecuador.

"Principala concluzie pentru părinți este importanța promovării unei diete bogate în alimente integrale și grăsimi sănătoase pentru a optimiza sănătatea copiilor lor și a reduce riscul de a dezvolta boli cronice."

Cunoscând beneficiile pe care dieta mediteraneană le are pentru sănătatea cardiometabolică a adulților, constatările nu sunt surprinzătoare, dar subliniază și mai mult importanța unei diete cu alimente neprocesate, cum ar fi fructele, legumele, carnea slabă și peștele, pentru toate etapele vieții, a declarat Dr. Stuart Berger, șeful diviziei de cardiologie pediatrică de la Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago. Berger nu a fost implicat în studiu.

Iată cum ar putea părinții și tutorii să își ajute copiii să beneficieze de planul alimentar mediteranean, potrivit experților.

„Părinții trebuie să dea exemplu”

Dieta mediteraneană este un mod de alimentație care include gătitul pe bază de plante, cu accent pe grăsimile sănătoase. Fructele, legumele, fasolea, semințele, nucile, cerealele integrale, carnea slabă și peștele contribuie toate la acest plan alimentar.

Nu toți copiii trebuie să adopte o dietă mediteraneană, dar este important să crească "alimentele reale" în dietele copiilor și să scadă alimentele foarte procesate care au zaharuri adăugate și sodiu, a declarat Dr. Natalie Muth, un purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, care nu a fost implicat în cercetare.

"Caloriile din alimentele ultraprocesate reprezintă aproximativ 70% din aportul unui adolescent tipic. Orice schimbare care poate reduce consumul de chipsuri, prăjituri și sucuri și crește consumul de fructe și legume este o mare victorie", a declarat Muth, pediatru și dietetician înregistrat la Clinica WELL de la Children's Primary Care Medical Group din San Diego.

Dar este întotdeauna important să se țină cont de preferințele unui copil și să se includă tradițiile culturale în orice îndrumare privind alegerile alimentare, a adăugat Muth. Pentru cei care doresc să treacă la planul alimentar mediteranean, respectarea planurilor alimentare adecvate vârstei și a exercițiilor fizice recomandate de pediatrul copilului este, de asemenea, esențială, a declarat Berger, profesor de pediatrie la Northwestern University's Feinberg School of Medicine din Chicago.

Adunarea familiei la o masă, ca modalitate de conectare, joacă, de asemenea, un rol major în dieta mediteraneană, a declarat Dr. Tamara Hannon, director al programului clinic de diabet pediatric la Riley Hospital for Children din cadrul Indiana University Health din Indianapolis.

"Părinții trebuie să dea exemplu mâncând folosind acest model, oferind mese și gustări structurate (programate) și făcând exerciții fizice zilnic", a adăugat ea.

Hannon recomandă, de asemenea, părinților și tutorilor să limiteze hrănirea copiilor între mesele și gustările structurate, și să elimine băuturile zaharoase și sucurile pentru a îmbunătăți glicemia și gestionarea greutății.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close