Antena 3 CNN Life Sănătate Cum se scoate corect o căpușă din piele. Metoda prin care poate fi îndepărtată în siguranță

Cum se scoate corect o căpușă din piele. Metoda prin care poate fi îndepărtată în siguranță

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 14:00 27 Mar 2024 Modificat la 14:00 27 Mar 2024
capusa
Cum se scoate corect o căpușă. Metoda prin care poate fi îndepărtată în siguranță Sursa foto: Profimedia

"Cum se scoate o căpușă?" este întrebarea pe care și-o pun mulți în această perioadă, având în vedere că a început sezonul acestor paraziți.

Este cunoscut deja faptul că mușcătura de căpușă este foarte periculoasă, deoarece poate transmite boli grave, precum boala Lyme.

Sezonul căpușelor începe odată ce vremea devine frumoasă, acestea fiind active din prima lună de primăvară până toamna târziu.

Căpușele se înfig în pielea animalelor și a omului și se hrănesc cu sângele gazdei, mușcătura lor fiind extrem de periculoasă.

Pentru a ne proteja, este foarte important să respectăm câteva reguli simple atunci când ieșim în natură, anume: purtarea unor haine lungi, care să acopere bine pielea, verificarea atentă a pielii când ne întoarcem acasă, utilizarea soluțiilor contra căpușelor, prinderea părului în coadă, evitarea zonelor cu multă iarbă etc.

Cum se scoate o căpușă?

În momentul în care observăm pe pielea noastră o căpușă este foarte important să ne prezentăm cât mai repede la medic, astfel încât aceasta să poată fi îndepărtată corect și în condiții de siguranță.

În cazul în care prezentarea imediată la medic nu este posibilă, există câțiva pași pe care îi putem urma acasă.

Este bine de știut că nu toate căpușele sunt purtătoare de boli, însă extragerea din piele trebuie să fie făcută cu maximă responsabilitate. 

  • Pentru scoaterea căpușei din piele este nevoie de o pensetă specială (se găsește cu ușurință în farmacii și este bine să o avem în casă), pe care o vom folosi pentru a o trage în exterior. Este esențial să nu folosim o pensetă normală, pentru că putem rupe căpușa.
  • Poziționăm penseta cât mai aproape de piele, apoi tragem ferm și în sus până când aceasta se desprinde. 
  • Este foarte important să nu răsucim căpușa într-o parte și în alta, pentru că există riscul ca aceasta să se rupă. 
  • Căpușa extrasă se pune într-un recipient, urmând să fie dusă la un cabinet specializat, care va stabili dacă este purtătoare de boli sau nu.
  • Spălăm cu apă și săpun zona din care am extras căpușa, apoi ștergem cu puțină vată îmbibată în alcool.

Semne care impun prezentarea urgentă la medic

Prezentarea la medic este obligatorie în momentul în care apar următoarele semne și simptome:

  • O parte din căpușă a rămas în piele, după ce s-a încercat extragerea acasă (atunci când se observă un punct negru pe piele);
  • Observăm o erupție de orice tip pe piele (ex: puncte roșii);
  • Locul din care am extras căpușa pare infectat (roșu, dureros, umflat, cu puroi);
  • Febră, durere de cap, durere musculară etc.

Cum ne putem proteja de căpușe

Haine deschise la culoare. Când ieșim în natură, la picnic sau la o plimbare prin parc, este important să purtăm haine deschise la culoare, astfel încât să putem observa mai ușor căpușele.

De asemenea, hainele trebuie să ne acopere cât mai bine pielea. Încălțămintea trebuie să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje. Totodată, deși nu arată tocmai bine, șosetele trase peste pantaloni nu vor permite căpușelor să ajungă pe piele.

Spray împotriva căpușelor. Produsele care țin insectele la distanță pot fi găsite în farmacie sau în majoritatea magazinelor, fiind de mare ajutor. Pe lângă îmbrăcăminte, un spray împotriva căpușelor ne va oferi un plus de protecție. Totodată, este important să nu ne așezăm niciodată direct pe iarbă.

Animalele, expuse mușcăturilor de căpușe. Animalele noastre sunt, de asemenea, în pericol, fiind important ca acestea să fie verificate atent după o plimbare prin parc. În plus, soluțiile speciale, destinate animalelor, ne vor proteja prietenii necuvântători de mușcătura căpușelor.

Verificarea pielii. Căpușele se pot fixa oriunde, anume pe scalp, în zona axilei, după urechi sau în zonele cu piele fină. Imediat după o plimbare în natură, este important să facem duș, să ne verificăm atent pielea și să spălăm hainele cu care am fost îmbrăcați.

Prezentarea la medic este esențială atunci când apar simptome specifice mușcăturii de căpușă, precum: febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală, iritație sau erupții cutanate.

×
x close