Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum să previi insolația și alte urgențe medicale cauzate de căldură: „Trebuie tratată imediat. Poate deveni rapid fatală"

Cum să previi insolația și alte urgențe medicale cauzate de căldură: „Trebuie tratată imediat. Poate deveni rapid fatală"

Cum să previi insolația și alte urgențe medicale cauzate de căldură: „Trebuie tratată imediat. Poate deveni rapid fatală"
femeie canicula vara caldura
de Ioana Mircea    |    19 Iun 2024   •   08:00

Un doctor din America trage un semnal de alarmă cu privire la insolația provocată de temperaturile caniculare. Acesta vine cu mai multe recomandări pentru a evita o tragedie.

În ciuda faptului că suntem abia în iunie, temperaturile au atins deja pragul de caniculă atât la noi în țară cât și în străinătate. Americani din sudul și vestul SUA au fost deja afectați de valuri de căldură record, potrivit CNN.

Se așteaptă ca evenimentele meteorologice extreme să afecteze mai mult de 60 de milioane de persoane în SUA în această vară, după ce vara trecută a fost declarată oficial cea mai călduroasă înregistrată.

Conform unui studiu recent publicat în rapoartele Morbidității și Mortalității CDC, numărul vizitelor la departamentele de urgență din cauza problemelor legate de căldură a crescut semnificativ în 2023 comparativ cu ultimii cinci ani, cu aproape 120,000 de vizite.

Cu temperaturile de vară în creștere, este esențial să știm cum să prevenim insolația și alte urgențe legate de căldură. Insolația este o urgență medicală gravă, caracterizată de creșterea rapidă a temperaturii corpului și incapacitatea organismului de a se răcori. Simptomele includ confuzie, amețeli, pierderea cunoștinței și, în cazuri severe, convulsii și ritm cardiac anormal.

Pentru a afla mai multe despre cum să gestionați căldura, am discutat cu Dr. Leana Wen, analist de sănătate la CNN și profesor asociat clinic la Universitatea George Washington, specializat în medicină de urgență.

„Insolația este o urgență medicală. Trebuie tratată imediat, deoarece poate deveni rapid fatală," a explicat Dr. Wen. Ea recomandă mutarea persoanei într-o zonă umbrită și răcoroasă și aplicarea de comprese reci și umede pe gât, sub brațe și în zona inghinală până la sosirea ajutorului de urgență.

Este crucial să fim atenți și la alte forme mai puțin severe de afecțiuni legate de căldură, cum ar fi epuizarea din cauza căldurii și crampele musculare, care pot apărea în condiții de căldură extremă și efort fizic intens.

Pentru cei mai susceptibili la efectele negative ale temperaturilor ridicate, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni medicale cronice, Dr. Wen recomandă limitarea timpului petrecut în aer liber în timpul celor mai călduroase ore ale zilei, hidratarea adecvată și găsirea de locuri răcoroase sau umbrite pentru a evita expunerea excesivă la soare.

×
Subiecte în articol: insolație caniculă extremă
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close