Antena 3 CNN Life Sănătate Circumcizia - totul despre operație, beneficii, riscuri, recuperare și preț

Circumcizia - totul despre operație, beneficii, riscuri, recuperare și preț

3 minute de citit Publicat la 15:09 17 Iun 2022 Modificat la 09:13 18 Iun 2022
Circumcizia - totul despre operație, beneficii, riscuri, recuperare și preț

Iar organele sexuale ar trebui să aibă parte de o atenție sporită. Nu doar femeile se pot confrunta cu anumite probleme medicale de-a lungul anilor, ci și bărbații. Nu întâmplător auzim mereu că este mai bine să prevenim, decât să tratăm!

  • Ce este Circumcizia?
  • Care sunt motivele pentru care se face o Circumcizie?
  • Înainte și după circumcizie - diferența din punct de vedere estetic
  • În ce constă intervenția chirurgicală?
  • Care sunt complicațiile ce pot apărea în urma Circumciziei?
  • Cât durează recuperarea după operația de Circumcizie?
  • Cât costă operația de Circumcizie?

Ce este Circumcizia?

Circumcizia reprezintă o procedură chirurgicală ce are ca scop îndepărtarea porțiunii de piele ce acoperă gladul penian (prepuț) cu scopul de a reduce numărul de infecții de la nivelul prepuțului. Aproximativ 30 % dintre bărbații planetei sunt circumciși, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Astfel, datorită circumciziei, aceștia sunt mai protejați de infecții ale tractului urinar, sifilis etc. Totodată, această intervenție chirurgicală previne și infectarea cu HIV. Însă, această procedură este benefică și în rândul bărbaților care suferă de fimoză sau parafimoză.

În mai multe regiuni ale lumii și acum și în România, operația este destul de frecventă la copiii de sex masculin nou-născuți. Circumcizia este fezabilă dincolo de perioada neonatală, fiind o intervenție chirurgicală mai dificilă in acest caz.

Care sunt motivele pentru care se face o circumcizie?

Există mai multe motive pentru care se face circumcizia:

  • Motivele religioase (în multe culturi din întreaga lume, circumcizia reprezintă un ritual religios sau o ceremonie tradițională; este una dintre cele mai răspândite și cele mai vechi intervenții chirurgicale, fiind descrisă în Biblie în urmă cu mai bine de 3000 de ani).
  • Pentru igienă (anumite motive ce țin de starea de sănătate, spre exemplu riscul ridicat de infecții în zona peniană)
  • Din cauza faptului că prepuțul este prea strâns și nu poate fi retras, astfel că erecția, urinarea sau întreținerea de raporturi sexuale sunt deseori dureroase.
  • Preferințe personale
  • Dorința de a continua tradiția (în cazul familiilor în care există un istoric de circumcizie)

Înainte și după circumcizie - diferența din punct de vedere estetic

Penisul necircumcis își păstrează prepuțul. Atunci când nu se află în erecție, prepuțul acoperă glandul penisului, iar când penisul este erect, prepuțul se retrage pentru a descoperi glandul penian. În cazul penisului circumcis, acea zonă de piele care acoperă glandul unui penis ce nu se află în erecție (prepuț) nu mai există, astfel încât, glandul penian este descoperit atât în stare flască, cât și în stare de erecție.

În ce constă intervenția chirurgicală?

Circumcizia se poate efectua la orice vârstă, însă, operația se poate stabili doar în urma unui consult medical. Intervenția se face sub anestezie, cu scopul îndepărtării prepuțului. Acesta deține trei funcții: de protejare, senzorială și sexuală.

Circumcizia cu APARAT AUTOMAT este o metoda unică în România, prin care se utilizează un dispozitiv special pentru a opri fluxul de sânge de la prepuț, înainte de tăiere. Aceasta tehnică moderna de circumcizie taie pielea mai rapid, fără sângerare și fără durere. Tocmai de aceea, după procedură rana este mai ușor de curățat.

Circumcizia cu aparat automat folosește un mecanism special de prindere circulară pentru a taia prepuțul. Primul pas este consultația, unde medicul va analiza penisul și va decide dimensiunea dispozitivului care va fi utilizat. Este bine de știut că aceste dispozitive sunt sterile și sunt utilizate individual, de unică folosință. Aceasta fiind cea mai modernă metodă de tratament disponibilă pentru circumcizie.

Operația de circumcizie cu Aparat Automat poate fi efectuată la una dintre clinicile Dr. Levy Medical Center din București sau Timișoara. Dr. Levy este un chirurg plastician cu o vastă experiență în operații de circumcizie, folosind o metodă unică în Romania. 

Care sunt complicațiile ce pot apărea în urma circumciziei?

Cazurile în care pot apărea complicații sunt rare. În urma circumciziei, poate apărea însă o perioadă de discomfort ce durează până la câteva zile. Uneori, poate apărea și o hemoragie, însă ușoară și controlabilă. Alte complicații vizează rănirea vârfului penisului sau infecțiile.

Cele mai recente studii științifice au descoperit foarte puține efecte negative asociate circumciziei. Chiar și așa, în ciuda beneficiilor asociate cu această intervenție chirurgicală, nu se recomandă a fi o procedură de rutină pentru copiii de sex masculin, iar, dacă e să ne referim la bărbații mai în vârstă, trebuie precizat faptul că poate prezenta un risc mai mare de complicații asociate acestei intervenții chirurgicale. 

Cât durează recuperarea după operația de circumcizie?

Recuperarea este una foarte rapidă, de obicei durează aproximativ 7 – 10 zile. În perioada aceasta vi se recomandă să nu purtați haine strânse sau să vă implicați în activități fizice solicitante.

Cât costă operația de Circumcizie?

Costul unei circumcizii, realizate cu Aparat Automat, la una dintre clinicile Dr. Levy Medical Center din București sau din Timișoara, este de 1500 de euro.

 

×
x close