Cireşele sunt bogate în potasiu, un mineral care, consumat în exces, poate provoca probleme grave de sănătate.
În cazul pacienţilor cardiaci, un consum exagerat de cireşe poate duce la hipertensiune arterială sau chiar stop cardio-respirator.
Totodată, nici pacienţii cu boli renale nu sunt privaţi de contraindicaţii în ceea ce priveşte consumul de cireşe. Un consum iresponsabil de cireşe poate duce la paralizie temporară în cazul acestora.
Multe persoane sunt tentate să elimine din meniul zilnic alte alimente pentru a consuma fructele proaspete, ceea ce poate duce la un consum exagerat de cireşe pe zi.
Ce se întâmplă în corp dacă mănânci prea multe cireşe
Fructele vedetă ale sezonului sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale, cu rol benefic pentru sănătatea organismului nostru.
Cu toate acestea, cireşele au şi un conţinut ridicat de potasiu, un mineral care, consumat în exces, poate provoca probleme serioase de sănătate.
Până şi persoanele sănătoase pot avea probleme de sănătate dacă ajung să consume prea multe cireşe pe zi.
Citeşte şi: Băutura care îți oferă energie și rezistență fizică. Beneficii și modul de preparare
În 100 de grame de cireşe se găsesc 222 de miligrame de potasiu. Ceea ce înseamnă că un kilogram de cireşe oferă doza recomandată de potasiu pe zi.
Potrivit medicilor, cireşele pot fi consumate zilnic, însă în cantităţi moderate. Într-o zi, cantitatea optimă de cireşe pe care o putem mânca este atât cât putem cuprinde în cele două palme.
Atunci când nivelul de potasiu din sânge este mult prea mare, poate inhiba reglarea mușchilor, inclusiv bătăile inimii. Acest lucru poate duce la o bătăi inimii neregulate, slăbiciune musculară și dificultăți de respirație.
Prea mult sau prea putin potasiu poate provoca nereguli ale inimii şi poate duce chiar la deces, în cazul pacienţilor cardiaci, scrie jurnalulph.ro
Care este doza recomandată de potasiu pe zi
- 0-6 luni- 400 miligrame zilnic;
- 7-12 luni- 700 miligrame zilnic;
- 1-3 ani- 3000 miligrame zilnic;
- 4-8 ani- 3800 miligrame zilnic;
- 9-13 ani- 4500 miligrame zilnic;
- >13 ani- 4700 miligrame zilnic.
Care sunt semnele şi simptomele unei cantități prea mari de potasiu în corp
Există câteva semne şi simptome care ne avertizează că avem o cantitatea prea mare de potasiu în corp.
Durerile abdominale însoţite de greţă şi vărsături sunt printre principalele simptome care ne arată că avem o cantitatea prea mare de potasiu.
Mare atenţie trebuie să acordăm simptomelor care implică sistemul cardiovascular. Având în vedere că potasiul ajută la reglarea funcției cardiace, prea mult potasiu poate duce la aritmii cardiace. Simptomele pot include un ritm cardiac neregulat, dureri în piept sau amețeli.
Mai mult decât atât, acest mineral este implicat şi în buna funcționare a sistemului nervos. Astfel că, semnele şi simptomele care implică sistemul nervos sunt cele care includ furnicături la nivelul membrelor sau slăbiciune generalizată.