Antena 3 CNN Life Sănătate Categoria de persoane expusă unui risc ”ridicat” de infectare cu variola maimuței. Anunțul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Categoria de persoane expusă unui risc ”ridicat” de infectare cu variola maimuței. Anunțul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Adelina Miron
2 minute de citit Publicat la 09:22 24 Mai 2022 Modificat la 10:12 24 Mai 2022
variola-maimutei
Sursa foto: cdc.gov

Mai mult, categoriile de persoane expuse riscului de dezvoltare a unor ”forme severe” ale variolei maimuței sunt copii mici, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate, precizează specialiștii de la ECDC.

„Variola maimuței nu se răspândește ușor între oameni. Transmiterea de la om la om are loc prin contactul apropiat cu materialul infecțios din leziunile pielii unei persoane infectate, prin picături respiratorii în timpul contactului prelungit față în față sau prin obiecte contaminate.

Predominanța, în focarul actual, a cazurilor diagnosticate de variola maimuței în rândul bărbaților care au avut contact sexual cu bărbați și natura leziunilor care se prezintă în unele cazuri sugerează că transmiterea a avut loc în timpul actului sexual.

Pe baza evaluării epidemiologice a ECDC, probabilitatea răspândirii variolei maimuței la persoanele care au mai mulți parteneri sexuali este considerată ridicată. Deși majoritatea cazurilor din focarele actuale s-au prezentat cu simptome ușoare ale bolii, virusul variolei maimuței poate provoca forme severe la anumite grupuri de populație (copii mici, femei însărcinate, persoane imunodeprimate).

Cu toate acestea, probabilitatea cazurilor cu morbiditate severă nu poate fi încă estimată cu exactitate. Riscul general este evaluat ca moderat pentru persoanele care au mai mulți parteneri sexuali și scăzut pentru populația mai largă.”, transmite Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Luni, dr. David Heymann, consilier principal la OMS, a declarat, într-un interviu pentru Associated Press, că o cauză probabilă a răspândirii variolei maimuței ar putea fi contactul sexual la două petreceri de amploare din Europa.

„Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că prin contactul sexual s-a amplificat acum această transmitere”, a spus dr. David Heymann, consilier principal la OMS.

Adunările în masă, festivalurile și petrecerile ar putea accelera răspândirea variolei maimuței, a transmis directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat până acum peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări, printre care Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia.

Potrivit OMS, simptomele acestei boli includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Specialiștii de la OMS mai precizează că variola maimuței „nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimutei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.”

 

×
Etichete: Variola maimuței
x close