În fiecare an, pe data de 26 martie, este celebrată Ziua Mondială de Conştientizare a Epilepsiei, un prilej de creştere a gradului de conştientizare a acestei afecţiuni neurologice, precum şi a provocărilor cu care se confruntă persoanele cu epilepsie şi aparţinătorii lor.
Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO), membru al International Bureau of Epilepsy, militează pentru acces echitabil la diagnosticare, tratament şi îngrijire medicală, pentru o legislaţie adecvată care să garanteze drepturile omului şi pentru combaterea stigmei asociate acestei boli, încurajând persoanele cu epilepsie să trăiască la potenţialul lor maxim.
Epilesia este una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel global. Aproximativ 50 de milioane de oameni suferă de această afecțiune. Epilepsia este o boală cronică netransmisibilă a creierului care afectează oameni de toate vârstele.
În România numărul persoanelor cu epilepsie aflate în evidenţa INSP în anul 2022 a fost de 126.512 persoane, număr aflat în creştere cu aproape. 3% faţă de creşterea medie înregistrată în ultimii 5 ani (2017 - 2021).
"Este foarte important ca persoanele diagnosticate cu epilepsie să fie susţinute şi încurajate să îşi exprime emoţiile şi temerile, să îşi împărtăşească experienţele cu ceilalţi şi să caute ajutor atunci când au nevoie.
Un mediu de susţinere şi înţelegere din partea familiei, prietenilor şi colegilor poate face o diferenţă semnificativă în gestionarea bolii şi în îmbunătăţirea calităţii vieţii", a explicat Ileana Ştefan, director executiv ASPERO, conform ziare.com.
Cele mai importante cauze ale epilepsiei
- factorul genetic (epilepsii ereditare): nu sunt frecvente, dar este posibil ca epilepsia să apară pe linie genetică. Aceste cazuri de epilepsie ereditară se manifestă înainte de vârsta de 20 de ani. Unele tipuri de epilepsie apar ca urmare a moștenirii genetice;
- afecțiuni ale creierului: poate fi vorba despre o tumoare cerebrală sau despre un accident vascular cerebral. În astfel de cazuri, afecțiunea se manifestă după vârsta de 35 de ani;
- afecțiuni infecțioase: meningita, SIDA, encefalita virală, malaria cerebrală;
- probleme prenatale: pot fi numeroase, de la o dietă inadecvată a mamei, la consum de droguri;
- cauze metabolice: uremia, aminoacidopatiile;
- tulburări de dezvoltare: epilepsia este asociată cu tulburări de dezvoltare, cum ar fi autismul și neurofibromatoza;
- traumatisme craniene: loviturile suferite în urma unui accident de mașină pot fi cauza declanșării epilepsiei ;
- cauze imune: encefalitele autoimune.