Boala Parkinson este cauzată de acumularea de proteine anormale numite alfa-sinucleină (alphaSyn) în creier și sistemul nervos, cu mult înainte de apariția simptomelor fizice precum tremuratul sau rigiditatea musculară.
Un nou studiu publicat în Lancet Neurology sugerează că cercetătorii au descoperit o metodă de a identifica acumularea acestor proteine asociate cu Parkinson în stadii incipiente, ceea ce ar putea permite depistarea timpurie și tratamentul bolii.
Identificarea unui biomarker eficient pentru patologia bolii Parkinson ar putea avea implicații importante asupra modului în care tratăm această afecțiune, permitând diagnosticarea timpurie a persoanelor care se pot îmbolnăvi, identificarea celor mai bune tratamente pentru diferite grupuri de pacienți și accelerarea studiilor clinice.
Conform The Guardian, numărul persoanelor diagnosticate cu Parkinson la nivel global a crescut la zece milioane în ultimul deceniu.
Cercetarea, care a implicat 1.123 de participanți, este unul dintre cele mai mari studii realizate până în prezent și confirmă eficacitatea utilizării tehnicii alphaSyn-SAA în identificarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire cu Parkinson sau al celor care se află încă într-o fază incipientă, potrivit The Guardian.