Antena 3 CNN Life Sănătate Băutura care îți ia oboseala. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Un pahar este suficient. E un stimulent și numai atât”

Băutura care îți ia oboseala. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Un pahar este suficient. E un stimulent și numai atât”

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:37 15 Iul 2022 Modificat la 12:53 15 Iul 2022
vlad ciurea
Băutura care îți ia oboseala. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Un pahar este suficient. E un stimulent și numai atât” Sursa foto: pixabay/Antena 3

Vinul roșu, căci despre el este vorba, ne poate ajuta să scăpăm de oboseală, cu condiția să fie consumat ocazional și în cantități mici, spune prof. dr. Vlad Ciurea.

”Vinul roșu este bun când ești foarte obosit. Poți să bei un pahar de vin roșu când ești obosit și imediat îți ia oboseala. 

Atenție la consumul de alcool vara!

Altfel, vinul sau șprițul se bea cu măsură, de digestie și de plăcere, nu bei ca să te intoxici”, a recomandat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.

Vara, în special, alcoolul se consumă cu mare atenție, pentru că deshidratează. Totuși, două pahare de șpriț sau un pahar de vin roșu, ocazional, nu fac deloc rău, mai spune medicul.

Esențial este să nu facem abuz, să bem un pahar de vin de plăcere sau pentru digestie, dar totul cu măsură.

Renumitul neurochirurg atrage atenția și asupra pericolului pe care îl are consumul de alcool în special asupra creierului, dar nu numai.

”Uneori se consumă alcool cam mult. Palinca, spre exemplu, îți deschide pofta de mâncare, este un alcool tare care vine peste stomac și te arde. Eu nu înțeleg pentru partea cerebrală această palincă. Nu o înțeleg. 

Eu sunt băutor de vin, nu sunt băutor de tărie și le-am tăiat, le îndepărtez. Îmi face plăcere, dar nu beau acest vin înaintea mesei, abia după ce mănânc. Și am auzit o sintagmă: șprițul românesc. Deci, mai diluat. 

Eu beau de plăcere, nu beau vinuri tari, beau vinuri ușoare, beau de plăcere, nu vreau să le amestec. Nu este bine mult. 

Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Alcoolul stafidește celulele cerebrale”

E bine ca vinul să vină ca aliment la digestie, să-ți dea o stare de plăcere, să poți ajunge la o conversație mai reușită, mai ales la sfârșitul săptămânii și să te motiveze, să-ți facă plăcere, e un stimulent și numai atât. 

După aceea, un alt aspect: alcoolul în general, nu numai vinul, este periculos pentru că ratatinează (încrețește) celulele cerebrale, le stafidește, transformă creierul uman în ceva groaznic. 

Toate procesele cerebrale se modifică: nu te mai poți stăpâni, tremură mâna, ai tulburări de echilibru, începi să uiți și așa mai departe. De aceea se spune: totul cu măsură”, a recomandat prof. dr. Vlad Ciurea.

×
x close